Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Friday, June 5, 2009

NIK AZIZ MUNGKIR JANJI KERANA POLITIK

1. Inilah yang dikatakan politik. Kalau 'Ulama pastinya Nik Aziz tidak akan semudahnya memungkiri janji beliau kepada Rakyat.

2. Semasa kempen pembangkang sebelum PRU 1999, Nik Aziz ada mengeluarkan kenyataan. Ianya lebih kurang begini : "Kalu PAS mene pilihanrayo, kito hadke Wakil Rakyak untuk 2 pengga sajo. Tok leh lebih...pasa kalu lebih ni dio jadi mace-mace...".

3. Rupanya cakap itu cuma retorik semata-mata dan Nik Aziz sekarang sedang mencipta rekod sebagai Menteri Besar Kelantan paling lama memegang jawatan iaitu sudah melebihi 19 tahun lamanya.

4. Sewaktu 1999, Dr. Mahathir baru menjadi Perdana Menteri selama 18 tahun dan kenyataan Nik Aziz ni sebenarnya untuk memberi tekanan agar Dr. Mahathir melepaskan jawatannya ketika itu.

5. Jawatan Nik Aziz sekarang, lebih lama dari yang dipegang oleh Dr. Mahathir ketika itu.

6. Janji Nik Aziz ni adalah janji ahli politik dan bukannya janji 'Ulama.

7. Ilmu Ugama Nik Aziz memang tidak kita nafikan namun ketaksuban, kebongkakan dan keriakan yang keterlaluan (fanatisma) amat membimbangkan dan menyimpangkan aqidah.

8. Di Kelantan, jika kita bercakap sesuatu yang buruk tentang Nik Aziz, pengikutnya takut akan berlaku sesuatu yang seolah-olah 'sumpahan'. Kononnya jika kita mengata buruk kepada Nik Aziz, nanti mulut kita akan 'reyok' (senget macam kena stroke).

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...