Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Monday, August 10, 2009

BN mesti rampas Selangor daripada pakatan pembangkang

KUALA SELANGOR 9 Ogos - Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan, Barisan Nasional (BN) mesti merampas semula Selangor daripada pakatan pembangkang kerana negeri ini adalah nadi pembangunan di Lembah Klang.

Perdana Menteri berkata, bagi merealisasikan matlamat itu, para pemimpin dan ahli UMNO mesti sanggup melakukan proses perubahan seperti muhasabah diri, insaf, merendah diri dan berkhidmat untuk semua kaum termasuk penyokong pembangkang.

Pemimpin juga tambahnya, perlu rajin turun padang mendengar masalah rakyat dan setiap janji mesti ditunaikan serta berlaku adil kepada semua pihak.

''Satu lagi, kita kena kerja lebih sikit. Pesanan saya, kalau nak menang buat cara nak menang jangan kata nak menang tetapi perbuatan kita menempah kekalahan.

''Berbekalkan semangat ini, sebagai nadi negara, Selangor mesti dikembalikan kepada BN. Bagi saya tiada sebab negeri Selangor tidak boleh kembali kepada BN," katanya ketika berucap merasmikan Persidangan UMNO Bahagian Kuala Selangor di sini hari ini.

Hadir sama ialah ketua UMNO bahagian tersebut, Datuk Amiruddin Setro.

Najib menambah, pemimpin UMNO juga mesti ikhlas dalam memberi khidmat kerana sifat itu yang dihargai oleh ahli-ahli parti sendiri serta pembangkang dan ia akan dapat menentukan kemenangan semasa pilihan raya.

Beliau yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri berkata, tiada gunanya menjadi ketua bahagian jika tidak menang pilihan raya.

''Jadi adalah amat penting jika hitam kata hitam, jangan kata kelabu dan kelabu pula jangan kata putih kerana ia akan menjadi lain semasa pilihan raya," ujarnya.

Bagi kerajaan campuran Selangor, beliau melihat pakatan pembangkang sekarang berada dalam keadaan libang-libu (kacau-bilau) hingga ada ahli mereka sendiri mendesak barisan Exco dirombak.

Perkembangan itu tegas beliau, memberi gambaran parti-parti dalam pakatan pembangkang 'tidur sebantal tetapi mimpi lain-lain' kerana pendirian Pas, DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) bercanggah antara satu sama lain.

''Tetapi mereka berada dalam satu kerajaan kerana motifnya hendak menumbangkan BN. Apabila berjaya tubuh kerajaan negeri, untuk menyokong satu dasar baru mereka menghadapi masalah besar.

''Berbanding BN, pendirian kita telah ditentukan. Inilah kelebihan kita," jelasnya.

Najib juga mengingatkan kepada ahli-ahli UMNO bahawa konsep parti menguasai kerajaan adalah salah kerana dalam apa juga keadaan ia bermula dengan rakyat dalam mencorak pembangunan negara.

Ekoran itu jelasnya, pendekatan yang tepat ialah rakyat, parti dan kerajaan yang sekali gus menterjemahkan inspirasi rakyat sebelum parti mendapat sokongan daripada golongan tersebut. - Utusan Malaysia.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...