Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Wednesday, August 5, 2009

'Bukti SPRM tak pilih bulu'

KUANTAN 4 Ogos - Tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Terengganu membuktikan badan itu tidak menjadi alat kepada kerajaan Barisan Nasional (BN), kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri menegaskan, SPRM merupakan sebuah badan bebas dan ia akan bertindak bagi menguatkuasakan undang-undang tanpa memilih bulu.

"Jadi, kalau pembangkang dakwa SPRM ini alat kepada kerajaan adalah tidak benar," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Inisiatif MSC Malaysia Pahang di Putra Square di sini, hari ini.

Beliau mengulas laporan seorang ADUN Terengganu ditahan oleh SPRM kelmarin setelah dikatakan menerima sogokan lebih RM20,000 daripada sebuah syarikat pemaju.

Ahli politik itu yang ditahan bersama seorang lagi rakannya di sebuah hotel, kini ditahan reman selama lima hari untuk membantu siasatan.

Menurut Perdana Menteri, SPRM akan mengambil tindakan menyiasat dan menguatkuasakan undang-undang bagi membanteras rasuah ke atas sesiapa sahaja.

"Itu (penahanan ADUN Terengganu) satu bukti dakwaan parti pembangkang tidak betul," tegas beliau.

- ENGLISH : Najib: Rep’s arrest shows MACC is independent

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...