Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Tuesday, August 18, 2009

Gobalakrishnan buat kecoh, biadab kena tahan


GOBALAKRISHNAN bertindak kasar terhadap polis selepas membuat kecoh di pekarangan IKBN Bukit Mertajam, semalam.

BUKIT MERTAJAM: Polis menahan Ahli Parlimen Padang Serai, N Gobalakrishnan kerana mencetuskan kekecohan di pusat penamaan calon pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir, semalam.

Gobalakrishnan ditahan selepas mencetuskan kekecohan apabila mengingkari arahan polis tidak menggunakan alat pembesar suara untuk melaungkan kata-kata berunsur provokasi.

Beliau juga dilihat meronta-ronta melepaskan diri apabila ditahan polis sehingga mengalami kecederaan di tangan dan tali pinggangnya tertanggal, menyebabkan seluarnya separuh terlondeh.

Ketua Polis Negeri, Datuk Ayub Yaakub, berkata kejadian jam 11.30 pagi itu Ahli Majlis Tertinggi Parti Keadilan Rakyat (PKR) terbabit mengingkari arahan polis supaya tidak menggunakan alat pembesar suara.

"Kami sudah memberi amaran sebanyak dua kali kepadanya, tetapi tidak dihiraukan sehingga memaksa polis menahannya. Bagaimanapun, ketika ditahan beliau cuba menimbulkan kekecohan sehingga beliau dan seorang anggota polis cedera," katanya pada sidang media di sini, semalam.

Difahamkan sebelum itu, Gobalakrishan dikatakan memaki polis dan cuba mengeluarkan kenyataan berunsur provokasi menggunakan pembesar suara sehingga menimbulkan kekecohan di kalangan penyokong.

Kekecohan itu menyebabkan kira-kira 50 penyokong pembangkang bertindak agresif dan cuba merempuh kawalan polis di pusat penamaan calon itu. Bagaimanapun, ia dapat dikawal polis.

Sementara itu, di KUALA LUMPUR, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menempelak tindakan Gobalakrishnan yang cuba menjadi jaguh apabila sengaja menimbulkan suasana tidak aman pada hari penamaan calon pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir, semalam.

Beliau berkata, Ahli Parlimen Padang Serai itu yang cuba memprovokasi kumpulan penyokong pembangkang disifatkan sebagai tidak senonoh, memalukan Ahli Parlimen, tidak menghormati undang-undang dan tindakan bodoh kerana mencemarkan hari pertama kempen.

Sehubungan itu, beliau menyerahkan kepada polis untuk mengambil tindakan sewajarnya terhadap Gobalakrishnan. - Berita Harian.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...