Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Monday, August 10, 2009

HINA ISLAM : Siew Fook perlu minta maaf

KUALA LUMPUR 9 Ogos - Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin kesal dan mengutuk kenyataan Ketua Pemuda Sosialis DAP (DAPSY), Loke Siew Fook yang menyerang peribadi pendakwah Dr. Mohd. Ridhuan Tee Abdullah secara keterlaluan, biadab dan boleh mencetuskan ketegangan agama.

Sehubungan itu, beliau mendesak Siew Fook meminta maaf kepada Mohd. Ridhuan Tee yang juga Pengerusi Persatuan Cina Muslim Malaysia dan umat Islam secara umum ekoran kenyataan tersebut.

Selain itu, Zulkifli mahukan penulisan menggunakan bahasa kesat itu ditarik balik serta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) membatalkan laman web www.sjsandteam.wordpress.com yang menyiarkan kenyataan tersebut.

''Penyiaran yang dibuat menyerang peribadi seorang pendakwah Cina beragama Islam yang sangat dihormati iaitu Dr. Mohd. Ridhuan Tee, ibu bapa, keluarga dan anak- anak beliau dengan bahasa kesat, lucah, biadab dan melampau.

''Kenyataannya juga menghina agama Islam kerana menyifatkan mereka yang memeluk Islam seperti anak haram yang tidak mengenal salasilah keturunan keluarganya. Polis hendaklah menyiasat kenyataan tersebut menurut Akta Hasutan dan Seksyen 298 A Kanun Keseksaan,'' katanya dalam laman blognya zul4kulim.blogspot.com baru-baru ini.

Tambah Zulkifli, apa yang dikesalkan adalah laman web tersebut menyiarkan komen yang menggunakan bahasa kesat, cabul, mencarut dan biadab terhadap Mohd. Ridhuan Tee.

''Antara contoh bahasa yang digunakan adalah 'Siapa anak haram Mohd. Ridhuan ini', 'Ibu bapa awak (Mohd. Ridhuan Tee) akan lebih gembira kini jika mereka mengepam awak ke dalam lubang tandas semasa dilahirkan' dan 'Kalau awak (Mohd. Ridhuan Tee) boleh menjadi Presiden Persatuan Cina Muslim saya tidak tahu apa jenis Cina Muslim yang ada... pencuri, perompak, penjenayah atau penyangak,'' jelas beliau.

Mohd. Ridhuan Tee dalam salah satu rencananya yang disiarkan Mingguan Malaysia mempertikaikan kenyataan beberapa pihak yang mahukan Kementerian Dalam Negeri memberikan status anak yang sah dan bukannya anak luar nikah kepada anak yang dikandung oleh tunang Eng Hock pada masa ini.

Kata Zulkifli, Mohd. Ridhuan Tee berhak untuk menyatakan pendapatnya dan sudah tentu beliau juga tahu adat resam dan budaya masyarakat Cina kerana beliau adalah seorang yang berketurunan Cina.

''Namun, Siew Fook memilih untuk berkonfrontasi dan menyerang Mohd. Ridhuan Tee, seorang tokoh pendakwah Islam dalam tulisannya yang mempertikaikan langkah menghalalkan anak luar nikah yang didakwa kepunyaan mendiang Teoh Beng Hock dan tunangnya.

''Pemuda DAP sepatutnya tidak bertindak menurut emosi dan kelabu dengan isu di hadapan kita.

''Dalam isu kematian Beng Hock kita semua bersetuju satu siasatan telus dan adil dibuat untuk mencari sebab kematiannya. Tetapi isu hubungan seks sebelum berkahwin dan mengandungkan tunangnya, itu satu isu lain,'' katanya.

Zulkifli turut mempersoalkan apakah DAP tidak boleh menerima perbezaan pendapat. - Utusan Malaysia.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...