Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Monday, August 10, 2009

KESIHATAN 1MALAYSIA : Semua Masjid digesa adakan solat hajat

KEPALA BATAS 9 Ogos - Semua masjid di seluruh negara digesa mengadakan solat hajat selepas solat Jumaat akan datang bagi memohon negara diselamatkan daripada penularan wabak influenza A (H1N1) atau selesema babi.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom turut mencadangkan khutbah khas diadakan bagi menerang mengenai kaedah dan persediaan menghadapi penularan wabak tersebut.

''Saya harap semua masjid boleh mengambil inisiatif ini untuk kita sama-sama memohon kepada Allah agar negara dijauhkan daripada bahana penyakit ini.

''Mungkin pada hari Khamis malam Jumaat itu kita boleh adakan bacaan Yasin supaya keberkatan daripada Allah SWT, kita sama-sama dapat menghindarkan segala penyakit yang memudaratkan," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyempurnakan majlis pelancaran Karnival Zakat dan Program Nur Ramadhan 1430 Hijrah anjuran Pusat Urus Zakat (PUZ) Pulau Pinang di Dewan Milenium di sini hari ini.

Turut hadir Yang Dipertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP) yang juga Pengerusi PUZ negeri, Shabudin Yahaya dan Pengurus Besar PUZ Pulau Pinang, Dr. Azman Abdul Samat.

Jamil Khir berkata, penularan wabak H1N1 semakin serius dan orang ramai khususnya umat Islam perlu melakukan segala persediaan bagi membantu kerajaan memerangi wabak tersebut.

''Selain usaha-usaha yang dilakukan oleh Kementerian Kesihatan, kita juga perlu mempersiapkan diri dan berdoa agar wabak ini dapat ditangani secepat mungkin," tambahnya.

Sementara itu, beliau memuji pendekatan PUZ Pulau Pinang yang kreatif dalam pengagihan wang zakat dengan mengamalkan kaedah 'memberi jala' berbanding pendekatan 'memberi ikan' semata-mata.

Melalui kaedah itu katanya, pengagihan sumber zakat tidak hanya berbentuk material tetapi disertai pemberian ilmu dan kemahiran agar golongan asnaf mampu meningkatkan keupayaan dalam bidang ekonomi.

''Saya tertarik dengan kewujudan Gerak Asnaf Niaga, Asnaf Kraf, PUZ Mart dan Asnaf Katering. Semuanya menunjukkan bagaimana penyaluran wang zakat sudah melalui transformasi yang sangat baik.

''Ini membuktikan golongan asnaf boleh dimajukan dan akhirnya mereka yang sebelum ini adalah penerima zakat menjadi golongan yang mempunyai kemampuan memberi zakat," katanya. - Utusan Malaysia.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...