Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Tuesday, August 11, 2009

Siew Fook wajar dikenakan ISA

KUALA LUMPUR 10 Ogos - Kementerian Dalam Negeri (KDN) perlu mengambil tindakan segera terhadap Ketua Pemuda Sosialis DAP (DAPSY), Loke Siew Fook yang menghina Islam seperti yang disiar dalam laman blognya.

Itu antara reaksi beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Melayu ketika mengulas tindakan Ahli Parlimen Rasah tersebut yang disifatkan sebagai keterlaluan.

Timbalan Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Syed Anuar Syed Mohamad berkata, KDN perlu menyiasat perkara tersebut dan mengenakan tindakan tegas termasuk Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) terhadap Siew Fook.

Beliau berkata, tindakan tegas itu perlu kerana pemimpin DAP itu telah menimbulkan rasa marah di kalangan umat Islam dengan kenyataannya dalam laman blog berkenaan yang memaki hamun agama Islam.

Katanya, tindakan Siew Fook memaki hamun agama Islam sebagai reaksi kepada kenyataan Pensyarah Kanan Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, Dr. Mohd. Ridhuan Tee Abdullah sebenarnya jelas mencabar undang-undang sedia ada di Malaysia.

"Kalau perlu, dia dikenakan ISA, ia bukan saja kerana menyentuh agama malah juga menggugat keamanan," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Syed Anuar mengulas kenyataan Siew Fook berhubung komen Ridhuan yang menentang menghalalkan 'anak luar nikah' mendiang Teoh Beng Hock.

Syed Anuar seterusnya berkata, pihaknya kesal dengan keceluparan DAP yang jelas menghina Islam malah bertindak menyerang Ridhuan secara peribadi.

Sementara itu, Ketua Umum Badan Bertindak Perpaduan Melayu (BBPM), Osman Abu Bakar berkata, sikap Siew Fook yang disifatkan sebagai 'kurang ajar' itu perlu diberi perhatian oleh KDN.

Katanya, kenyataan-kenyataan seumpama itu bukan sahaja memberi gambaran negatif terhadap agama Islam malah mengundang perasaan tidak harmoni dan kacau-bilau.

"Siew Fook perlu segera minta maaf secara terbuka bukan sahaja kepada Ridhuan malah kepada seluruh umat Islam di negara ini.

"Dia telah memburuk-burukkan agama Islam dengan pelbagai tohmahan, gambaran negatif dan provokasi sehingga menconteng arang terhadap seluruh penganut agama Islam di seluruh negara," katanya.

Menurutnya, sebagai seorang wakil rakyat, Siew Fook perlu menunjukkan contoh terbaik kepada pengikutnya dan bukan mengeluarkan kenyataan-kenyataan kesat dan memaki hamun.

"Itu adalah tindak tanduk seorang yang tidak berpelajaran, bertamadun dan tidak layak untuk bergelar wakil rakyat," katanya.

Dalam pada itu, penganalisis politik, Prof. Datuk Dr. Zainal Kling berkata, Siew Fook perlu dikenakan tindakan tegas kerana telah mencemar nama baik dan kemuliaan agama Islam yang dianuti penduduk majoriti negara ini.

Katanya, jika tindakan ISA tidak dapat dikenakan ke atas Siew Fook sekalipun, dia tetap tidak boleh lari daripada tindakannya yang telah mencetus keadaan kurang senang di kalangan kaum Melayu dan Islam.

"Jika ISA tidak boleh diambil, kita masih mempunyai beberapa akta seperti Akta Hasutan yang boleh mengheret beliau ke muka pengadilan.

"Kerajaan tidak lagi boleh mengambil pendekatan berlembut memandangkan beberapa tindakan di kalangan pemimpin pakatan pembangkang ini sudah melampaui batas-batas kesabaran kaum Melayu dan Islam di negara ini," tegasnya. - Utusan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...