Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Wednesday, September 2, 2009

Cabar raja: KDN perlu bertegas

SHAH ALAM 1 Sept. - UMNO Selangor mahu Kementerian Dalam Negeri (KDN) bertindak tegas terhadap bekas Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V. Sivakumar kerana mencabar kuasa serta kedudukan raja-raja Melayu.

Ketua Penerangannya, Abdul Shukor Idrus berkata, tindakan mengadakan sidang DUN Perak esok tanpa perkenan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah jelas tidak bertanggungjawab selain menghina kedudukan institusi yang menjadi tonggak negara ini.

"Kita mahu KDN bertindak tegas kerana beliau telah melanggar undang-undang serta memberikan contoh tidak baik kepada rakyat dalam menghormati Perlembagaan Persekutuan dan kedudukan raja-raja Melayu," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Semalam, Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali mahu Sivakumar dikenakan tindakan tegas termasuk menggunakan peruntukan khas di bawah Peraturan-peraturan Perlu (Kes-kes Keselamatan) 1975 (ESCAR).

Menurut Ibrahim, langkah itu wajar kerana tindakan Sivakumar memanggil sidang DUN Perak tanpa perkenan Sultan Azlan Shah adalah satu lagi bentuk penderhakaan ke atas kedudukan dan bidang kuasa Sultan Perak.

Sivakumar turut mencabar keputusan mahkamah yang sebelum ini memutuskan bahawa Barisan Nasional (BN) merupakan kerajaan sah di Perak termasuk pelantikan Datuk R. Ganesan sebagai Speaker DUN baru menggantikan Sivakumar. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...