Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Tuesday, September 8, 2009

Najib lulus projek RM8.9 juta untuk Manek Urai

KUALA KRAI; Datuk Seri Najib Razak berkata beliau telah meluluskan projek pembangunan untuk penduduk Manek Urai berjumlah RM8.9 juta sebagai menepati janji pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai pada 14 Julai lalu.

Perdana Menteri berkata, walaupun Barisan Nasional (BN) tewas kepada Pas pada pilihan raya kecil itu namun kelulusan projek itu sebagai bukti Kerajaan Pusat menepati janji dan ikhlas dalam memberikan perkhidmatan kepada rakyat.

"Saya telah meluluskan pembinaan jambatan dua hala yang menghubungkan Manik Urai Baru dan Manik Urai lama yang berjumlah RM8 juta.

"Saya juga meluluskan projek pembaikan Masjid Temalir berjumlah RM600,000 dan pembinaan kemudahan sukan di Kampung Manjor bernilai RM300,000," katanya berucap pada majlis beramah mesra dengan rakyat dan berbuka puasa di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) di sini, hari ini.

Seramai 4,000 penduduk Kuala Krai dan Manek Urai datang ke majlis berkenaan yang turut dihadiri oleh Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed.

Najib berkata, kelulusan projek itu sebagai menepati janji yang dibuat kerana baginya pengundi telah mencuba sedaya-upaya untuk memberikan sokongan yang penuh bagi memastikan pilihan raya kecil DUN Manek Urai berpihak kepada BN.

Namun, katanya, walaupun Pas menang tetapi mereka susut dalam mendapatkan sokongan rakyat disebabkan kesungguhan pengundi sehingga Pas hanya mendapat 65 majoriti undi.

Dalam pilihan raya kecil itu, calon Pas, Mohd Fauzi Abdullah, mendapat 5,348 undi manakala calon BN, Tuan Aziz Tuan Mat, memperoleh 5,283 undi.

Najib berkata, sebelum pilihan raya kecil itu, beliau berjanji akan turun ke Manek Urai jika BN menang.

"Kita cuma perlukan 33 undi. Kalau 33 undi beralih kepada Barisan Nasional kita pasti menang. Tapi walaupun tidak menang saya anggap kita sudah menang dalam pilihan raya kecil Manek Urai," katanya.

Perdana Menteri berkata, beliau datang untuk mengulangi pendirian kerajaan pusat bahawa untung nasib rakyat Kelantan dan Malaysia bergantung kepada pengarahan serta halatuju kerajaan.

"Pengarahan dan hala tuju kerajaan adalah berdasarkan ajaran Islam yang berteraskan al-Quran dan Hadis," katanya.

Najib berkata berdasarkan teras itu, Umno yang juga parti utama mentadbir negara, telah menjadikan Islam sebagai agama rasmi dalam Perlembagaan Persekutuan.

Katanya, berlandaskan pegangan itu, Umno terus berusaha untuk menjadikan Malaysia sebagai negara Islam yang maju. - Berita Harian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...