Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Tuesday, February 2, 2010

Rakyat diajak tentang usaha gugat keharmonian

Bantahan dari seluruh negara cermin semangat 1Malaysia: PM

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Tun Razak menyeru seluruh rakyat Malaysia supaya bersatu menentang cubaan liar menggugat keharmonian negara, termasuk beberapa serangan terhadap rumah ibadat baru-baru ini.

Perdana Menteri berkata, beliau terharu dan mendapat inspirasi daripada bantahan disuarakan pelbagai pihak di seluruh negara yang mengutuk perbuatan demikian.

Katanya, bantahan dan kemarahan pelbagai pihak yang bergema dari seluruh negara terhadap segelintir individu yang bertindak jahat itu mencerminkan semangat sebenar 1Malaysia atau perpaduan dalam kepelbagaian.

"Saya tahu ada pihak yang mengkritik 1Malaysia. Saya tahu sesetengah rakyat Malaysia begitu cepat menolak atau memperkecil-kecilkannya. Saya tahu ada pihak yang mempersoalkan isinya. Kepada mereka yang mempunyai keraguan mengenainya, saya ingin katakan: 1Malaysia bertujuan mulia.

"Ia adalah seruan ke arah tindakan berasaskan nilai asas yang wujud sejak sekian lama dan sentiasa menjadi amalan kita seperti integriti dan kesetiaan... yang menjadi identiti rakyat Malaysia," tulis Najib dalam blog beliau www.1malaysia.com.my blog.
Perdana Menteri berkata, kejadian baru-baru ini bukan saja penghinaan terhadap kepercayaan agama, tetapi juga satu perbuatan yang jelas bertentangan dengan semangat dan matlamat 1Malaysia.

"Ia satu cubaan bagi menggagalkan usaha kita untuk mencapai penerimaan dan kemajuan, kesaksamaan dan lebih buruk lagi, adalah cubaan untuk menyemai bibit-bibit yang menentang sikap toleransi. Bagaimanapun, unsur paling membimbangkan ialah emosi yang mendorong individu terbabit bertindak demikian. Mentaliti inilah yang perlu dikenal pasti dan diperbetulkan.

"Kita tidak boleh sekali-kali menerima sikap tidak bertoleransi dan perbuatan menghancurkan masyarakat kita. Saya juga menyarankan kepada ibu bapa, guru dan pemimpin supaya mendidik anak kita supaya bangun menentang cubaan liar bagi menggugat keharmonian antara kita... hanya melalui cara inilah Malaysia akan menjadi lebih kuat dan sejahtera," kata beliau. � Berita Harian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...