Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Monday, March 1, 2010

Anwar cuba kelirukan rakyat - Ismail Sabri

BERA 28 Feb. - Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (gambar) berharap rakyat tidak mudah terpengaruh dengan tindakan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim yang cuba mengelirukan orang ramai dengan perbicaraan kes liwat yang sedang dihadapinya.


Katanya, Anwar cuba mengalihkan perhatian rakyat daripada isu moral yang sedang dihadapinya itu kepada isu konspirasi kononnya kerajaan Barisan Nasional (BN) cuba menamatkan kerjaya politik beliau.

"Anwar cuba mempengaruhi rakyat menerusi siri jelajah yang sedang beliau lakukan di seluruh negara dan juga turut berusaha mendapatkan sokongan pemimpin negara luar agar menekan kerajaan bagi menggugurkan tuduhan liwat terhadapnya.

"Dia kata sistem kehakiman negara ini tidak betul. Kalau sistem kehakiman tidak betul, sudah lama mahkamah tidak melayan permohonannya itu," katanya kepada pemberita selepas menghadiri program Juara Rakyat dan majlis gotong-royong perdana di Kampung Tateh, Lanchang dekat sini semalam.

Beliau yang juga Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan berkata, tuduhan bekas Timbalan Perdana Menteri itu tidak benar kerana perbicaraan yang sedang dihadapinya itu membabitkan bekas pembantunya sendiri iaitu Mohd. Saiful Bukhari Azlan yang menuduh Anwar telah meliwatnya.

Tambahnya, pihak polis tidak membuat siasatan terpilih dan hasil siasatan yang dijalankan, mendapati ia mempunyai asas untuk mendakwa Anwar di mahkamah.

"Mohd. Saiful juga perlu mendapat keadilan dan kenapa kita hanya melihat keadilan itu hanya di sebelah pihak Anwar semata-mata.

"Sebagai seorang pemimpin yang berani, beliau sepatutnya tidak takut menghadapi pertuduhan tersebut dengan cara cuba melengah- lengah perbicaraan kesnya itu," katanya.

Menurut beliau, tindakan Anwar mengadakan siri jelajah di seluruh negara untuk membuktikan dia tidak bersalah dan menjadikan pemimpin UMNO dan BN sebagai 'kambing hitam' adalah tindakan pengecut.

Malah katanya, tindakan Anwar membawa masuk campur tangan pihak luar disifatkan sebagai usaha untuk mengganggu sistem kehakiman di negara ini.

Rentetan daripada perbicaraan itu, Anwar dan pihak pembangkang katanya, cuba menggagal dan menghakiskan sistem demokrasi yang selama ini menjadi tunggak pemerintahan negara. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...