Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Wednesday, May 5, 2010

'Bohong tidak tahu GMC wujud'

Sekarang Nik Aziz bukan main marahkan 'kickdefella'. Dulu sikit punya rapat dan sokong. Mustahil kalau Pas tak tahu perihal tajaan RM4juta.

Penafian Pas semata-mata lindungi 5 individu

KOTA BHARU 4 Mei - Kepimpinan Pas Pusat berbohong jika mereka mendakwa tidak mengetahui tentang kewujudan Global Media Channel Sdn. Bhd. (GMC) yang menjadi jentera untuk Pas memburukkan pentadbiran Kerajaan Pusat.

Penulis blog, Syed Azidi Syed Abdul Aziz mendakwa, penafian Pas mengenai kewujudan GMC adalah semata-mata untuk melindungi lima individu yang menjadi penyumbang dana sebanyak RM4 juta bagi menjalankan operasi gerak saraf itu.

Menurutnya, adalah mustahil jika Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali tidak mengetahui kewujudan dan peranan syarikat itu yang bertapak di sini.

Syed Azidi yakin Mustafa mengetahui soal GMC kerana beliau pernah merasmikan seminar mengenai media di Pejabat Agung Pas, Kuala Lumpur pada 2007 bagi mewakili GMC.

"Bagi saya, ia antara dua sama ada Mustafa berbohong atau Pas berbohong. Pertamanya, Timbalan Presiden Pas, Nasharuddin Mat Isa juga hadir pada taklimat media harian di pejabat GMC di sini sewaktu kempen pilihan raya umum lalu.

"Saya memberi taklimat kepada Timbalan Presiden Pas berhubung apa yang perlu dijawab mengenai manifesto Barisan Nasional (BN) yang diumumkan pada malam sebelumnya dan saya berada di sisi Timbalan Presiden sepanjang taklimat tersebut.

"Kedua, sewaktu diadakan satu perjumpaan di Pejabat Agung Pas, mengenai satu seminar media pada tahun 2007, saya dijemput mewakili GMC dan saya hadir manakala Mustafa pula merasmikan majlis tersebut," dakwanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai penjelasan Mustafa bahawa pucuk pimpinan parti itu langsung tidak tahu-menahu mengenai kewujudan GMC iaitu pusat penyebaran propaganda bagi Pas di Kelantan.

Selain itu, Mustafa turut menafikan bahawa parti itu pernah menyalurkan peruntukan sebanyak RM4 juta kepada Syed Azidi atau lebih dikenali sebagai Kickdefella bagi tujuan melemahkan bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Syed Azidi yang juga bekas Pegawai Perhubungan Awam Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) berkata, pemimpin kanan Pas itu sewajarnya bertanya dahulu kepada kepimpinan yang lain sebelum menafikan bahawa parti tersebut pernah menyalurkan peruntukan kepada GMC.

"Dalam hal kewangan, saya mencadangkan Mustafa supaya berbisik dahulu dengan Bendahari Pas Pusat sebelum membuka mulut berhubung isu kewangan sebab saya tahu Bendahari Pas tahu perkara ini.

"Soal dari mana datangnya wang tersebut jangan tanya pada saya, itu tanggungjawab Pas untuk menjelaskannya dan saya yakin banyak pihak ingin tahu dari mana datangnya wang dan saya juga ingin tahu," jelasnya.

Katanya, parti itu tidak sewajarnya lari daripada persoalan pokok iaitu dari mana datangnya wang yang diberikan oleh lima penyumbang terbabit dan bukannya membincangkan mengenai operasi gerak saraf.

"Bukan pemimpin Pas tidak tahu dari mana datangnya wang ini tetapi saya tidak yakin pemimpin Pas Pusat tidak tahu, sebenarnya mereka tidak tahu bagaimana untuk memberitahu kepada umum.

"Isu utama ialah sumber duit perang saraf ini kerana mereka sudah mengaku operasi gerak saraf sememangnya wujud dan telah menjadi kebiasaan, soalnya dari mana datangnya duit ini untuk membiayai operasi ini," katanya.

Tambahnya, beliau tampil membuat pendedahan secara terperinci mengenai wang RM4 juta tersebut selepas dicabar oleh pemimpin dan Dewan Pemuda Pas Kelantan.

"Tindakan saya adalah semata-mata kerana diminta berbuat demikian oleh Setiausaha Akhbar Menteri Besar Kelantan yang mencabar saya mendedahkannya. Sebagai seorang Islam tidak boleh untuk kita menipu, jadi saya terpaksa menjawab dengan jelas.

"Kemudian apabila saya memberi jawapan, banyak lagi pihak bertanya tentang apa yang saya tahu. Jadi memandangkan saya seorang Islam, saya kena bagi jawapan tanpa menipu," katanya. - Utusan


Bookmark and Share

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...