Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Friday, July 31, 2009

POLITIK 1MALAYSIA : Kerajaan P. Pinang perlu tanggungjawab

KUALA LUMPUR 30 Julai - Presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Vellu berkata, kerajaan negeri Pulau Pinang yang dikuasai pakatan pembangkang perlu bertanggungjawab sepenuhnya terhadap masalah di Kampung Buah Pala.

Beliau berkata, mereka telah menabur pelbagai janji kepada penduduk kaum India di kampung itu pada pilihan raya umum tahun lalu tetapi gagal menunaikannya.

''Macam mana mereka (pakatan pembangkang) janji. Mereka kata akan membantu mendapatkan tanah itu kepada penduduk kampung tersebut jika menang dalam pilihan raya.

''Tetapi mereka telah mengabaikan penduduk kampung selepas menang dalam pilihan raya. Ini tidak wajar. Mereka harus mengambil tanggungjawab untuk selesaikan masalah penduduk di sana,'' katanya.

Beliau menyatakan demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) di sini hari ini.

Dalam pada itu, Samy Vellu berkata, jika kerajaan negeri sedia menukar tanah tersebut kepada penduduk kampung berkenaan, MIC juga bersedia mendepositkan bayaran premium RM3.2 juta seperti dijanjikan.

''Kami akan memberikan wang itu kepada peguam MIC, jika kerajaan negeri memberikan surat pemberian tanah kepada penduduk kampung,'' jelasnya.

Sementara itu, kata beliau, MIC meminta kerajaan memperuntukkan lebih banyak peluang kepada masyarakat India di bawah Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10).

''Bidang-bidang yang terus menjadi keutamaan masyarakat India dalam RMK-10 adalah peluang perniagaan baru, jaminan dari segi kenaikan pangkat dan peluang pekerjaan dalam sektor awam serta syarikat milik kerajaan (GLC).

''Selain itu, peluang pendidikan yang lebih dan pembinaan sekolah Tamil, penambahan latihan keusahawanan dan kemahiran turut diberi keutamaan dalam RMK-10,'' jelasnya. - Utusan Malaysia.

BERITA LAIN :

- Sikap pembangkang salahkan Kerajaan Pusat dikesali
- Gerak serah dokumen ke SPRM
- 500 tuntut saham Maika Holdings

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...