Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Sunday, July 19, 2009

Kematian Teoh Beng Hock : Jangan Salahkan SPRM

Kematian Teoh Beng Hock telah dijadikan isu oleh Pembangkang untuk menghentam Kerajaan. Terbaru Setiuasaha Agung DAP berkata DAP akan mengambil tindakan terhadap SPRM.

Teruknya pembangkang sehingga isu kematian ahlinya pun nak dipolitikkan. Harapan penulis, pihak Polis segeralah membuat siasatan dan bersihkanlan nama SPRM.

Jangka waktu mayat Beng Hock ditemukan dengan waktu terakhir mendiang dibenarkan pulang oleh SPRM terlalu lama berbeza. Kenapalah SPRM terus disalahkan?

Sebagai Setiausaha Politik kepada Exco Selangor, tanggungjawab mendiang memang berat. Berat kerana menanggung segala kerja yang diserahkan dan pada masa yang sama terpaksa menyembunyikan banyak rahsia Kerajaan Selangor.

Bayangkanlah dalam kes penyelewengan ini, mendiang dipanggil oleh SPRM sebagai saksi. Ertinya beliau berada di dalam dilema iaitu menyembunyikan fakta yang boleh mengakibatkan mendiang didakwa atau bercakap benar tetapi akan mengakibatkan 'bossnya' (Exco Selangor) ditahan serta didakwa jika ada berlaku penyelewengan itu.

Kebenaran kepada situasi sekarang adalah, pembangkang sebenarnya cuba mengubah isu dan pandangan rakyat dari kes penyelewengan dana Kerajaan Selangor kepada menuduh SPRM bertanggungjawab kepada kematian Beng Hock.

Jika penyiasat membaca perenggan di atas ini, perkara ini pernah berlaku di dalam filem. Demi untuk menyelamatkan politik mereka, individu yang terdesak ini sanggup melakukan perkara yang tidak masuk akal (seperti membunuh) untuk menyelamatkan diri sendiri dan kepentingan politik mereka.

Penulis tidak mengatakan pembangkang bersifat begitu tetapi ianya pernah disebut oleh seorang ahli pembangkang (semasa PRU 1999) namun dibatalkan kerana tiada yang sanggup berbuat demikian. Namun ianya tidaklah sampai membunuh tetapi hanya mencederakan saja.

Sebaiknya semua pihak diam dan tunggu hasil siasatan. Kabinet pun akan bermesyuarat Rabu ini untuk menentukan apakah perlu ditubuhkan Suruhanjaya DiRaja bagi menyiasat kematian Beng Hock ini.

Menyalahkan SPRM adalah tindakan tidak bertanggungjawab kerana tidak pernah di dalam sejarah SPRM berlaku perkara seperti ini. Jika ia berlaku juga mungkin kerana tekanan hasil dari salahlaku perlaku itu sendiri yang terus mengambil jalan singkat dan mudah iaitu bunuh diri.

Jika ini benar, Beng Hock wajar diberikan pujian kerana menjaga bossnya dengan baik sehingga sanggup menggadaikan nyawanya sendiri...Fikirkanlah

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...