Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Sunday, December 20, 2009

Apa sudah jadi siasatan menantu Nik Aziz?


KOTA BHARU 17 Dis. - Perkembangan siasatan dakwaan penyelewengan dan salah guna kuasa menantu Menteri Besar Kelantan, Ir. Abdul Ariffahmi Ab. Rahman yang juga Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) menimbulkan tanda tanya apabila masih tiada sebarang tindakan diambil sehingga hari ini.

Sehingga kini tiada sebarang kenyataan dikeluarkan pihak berkuasa malah Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) negeri, Mohd. Jaafar Hussen ketika ditemui pemberita hari ini enggan mengulas lanjut dan menjelaskan, kes itu bukan di bawah kendalian pihaknya.

Beliau memberi alasan kes itu disiasat secara langsung oleh ibu pejabat SPRM di Putrajaya.
"Kes itu dikendalikan oleh ibu pejabat SPRM. Anda boleh bertanya kepada mereka.

"Ini isu yang sangat sensitif, saya hanya boleh mengulas kalau dapat lampu hijau," katanya selepas menutup Seminar Pencegahan Rasuah Kontraktor-Kontraktor Negeri Kelantan 2009 di sini hari ini.
Pada 25 November lalu, media melaporkan proses siasatan oleh SPRM membabitkan Abdul Ariffahmi sudah hampir siap.

Pengarah Siasatan SPRM, Datuk Mohd. Shukri Abdull dilaporkan berkata, proses siasatan itu sudah mencapai 90 peratus dan sebaik siap akan diserahkan kepada Bahagian Pendakwaan SPRM untuk tindakan lanjut.

SPRM mula menjalankan siasatan ke atas Abdul Ariffahmi pada awal November lalu setelah timbul pelbagai dakwaan mengenai PMBK.

Ekoran itu, beberapa pegawai suruhanjaya tersebut mengunjungi pejabat Abdul Ariffahmi dua kali malah portal berita serta laman blog melaporkan beberapa dokumen telah diambil untuk membantu siasatan.

Siasatan SPRM itu dikatakan berkisar tentang salah guna kuasa Abdul Ariffahmi dan pelantikannya sebagai CEO yang dipercayai melanggar akta suruhanjaya berkenaan.

Isu itu kemudian memuncak apabila Pegawai Perhubungan Korporat PMBK, Syed Azidi Syed Abdul Aziz ditamatkan kontraknya secara mendadak.

Pada masa sama, Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengakui beliau dan keluarganya menerima tajaan haji bernilai RM65,000 setiap seorang dan tajaan itu dikatakan turut melibatkan Abdul Ariffahmi serta beberapa ahli keluarganya.

Apabila isu itu mendapat liputan meluas media, Nik Abdul Aziz atas nasihat kepimpinan Pas Pusat mengarahkan menantunya itu meletakkan jawatan sebagai CEO PMBK. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...