Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Sunday, November 29, 2009

Anwar gugat Pas?

PENDEDAHAN Ketua Pemuda Pas, Nasruddin Hassan bahawa perjalanan parti itu tidak seimbang dan bergegar sepanjang masa kerana wujud suara luar yang mampu mempengaruhi sebahagian pimpinan, mengundang persoalan besar.

Menurut Nasruddin, disebabkan wujud suara luar, tahap thiqah (kepercayaan) kepada pimpinan parti berkurangan selain trend menghentam secara terbuka. ‘‘Mereka berpolitik bukan hanya dengan musuh tetapi lebih hebat sesama sendiri.

Terlalu ghairah untuk menang besar dan menang cepat dalam pilihan raya sehingga mengorbankan sahabat,” katanya menerusi blog yang turut disiarkan Utusan Malaysia, kelmarin.

Awang melihat kenyataan Nasruddin cukup berani dalam mengakui masalah dalaman parti itu yang kemelutnya kian merumitkan.

Persoalannya pengaruh atau suara luar manakah yang dimaksudkan? Ia terserah kepada tafsiran tetapi beberapa pemimpin Pas mengaitkannya dengan pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR), Anwar Ibrahim.

Sudah banyak kali Awang menulis termasuk dalam ruangan ini tentang bagaimana pengaruh Anwar meresap ke dalam Pas sehingga parti itu terpecah dua. Satu kumpulan terdiri daripada pemimpin yang menyokong dan berkongsi aspirasi Anwar, yang dirujuk sebagai Erdogan. Tidak perlu disebut nama, semua ahli Pas tahu siapa mereka. Satu kumpulan lagi menyokong arus perdana yang diterajui sendiri oleh Presiden Pas, Hadi Awang.

Kekalahan Hadi bertanding kerusi Parlimen pada pilihan raya umum lalu dan tumbangnya kerajaan Pas di Terengganu pimpinan beliau, menjadikan golongan itu lebih berpengaruh.

Yang pasti hari demi hari, bibit-bibit perpecahan Pas makin ketara. Semua ini berlaku sejak parti tersebut mengadakan pakatan dengan PKR dan DAP. Atas percaturan politik mengikut strategi Anwar, golongan Erdogan berjaya mempengaruhi Mursyidul Am, Nik Aziz Nik Mat agar lebih akur kepada kedua-dua parti dalam pakatan itu.

Belum pernah dalam sejarah, elemen parti lain meresap sebegitu hebat ke dalam Pas. Akibatnya, imej dan kekuatan tersendiri Pas yang bertahan bertahun-tahun lamanya, tergugat. Golongan Erdogan tidak lagi meletakkan kepentingan parti itu di puncak kerana lebih teruja dengan agenda menempatkan Anwar sebagai Perdana Menteri jika pakatan pembangkang berkuasa. Paling menghairankan, mereka tiada keyakinan kepada pemimpin Pas untuk memerintah kerajaan pusat.

Pada seminar khas Pas baru-baru ini, ada perwakilan menegur Harakah kerana lebih menonjol memberikan liputan kepada Anwar berbanding pemimpin Pas. Malah kedengaran cakap-cakap bahawa organ media Pas itu turut menerima bantuan kewangan daripada PKR.

Pada Awang, kesilapan terbesar Pas ialah membiarkan pengaruh Anwar merebak ke dalam parti itu. Tetapi belum terlewat untuk Hadi bingkas tegas mempertahankan keutuhan dan kewibawaan Pas. Kumpulan Erdogan perlu dineutralkan jika pun tidak dapat dibersihkan sama sekali. Awang lega kerana para penyokong Hadi sudah berani bertindak untuk menyelamatkan parti itu daripada musuh sebenar, yang berada di depan mata dan di dalam selimut yang sama. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...