Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Monday, November 2, 2009

Konflik dalaman Pas kerana ada yang tolak Hadi jadi PM


Datuk Wira Syed Ali Alhabshee

KUALA LUMPUR 1 Nov. – Konflik dalaman Pas tercetus apabila terdapat sesetengah pemimpin dan ahlinya sendiri tidak mahu Datuk Seri Abdul Hadi Awang menjadi Perdana Menteri jika pakatan pembangkang menang pada pilihan raya umum akan datang.

Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee (gambar) berkata, keadaan itu berlaku kerana wujud dua kumpulan dalam Pas iaitu yang memihak dan menentang Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim

Menurutnya, kemelut dalaman parti tersebut juga bukannya disebabkan oleh idea kerajaan perpaduan tetapi kerana mereka tidak boleh bekerjasama dengan Anwar.

“Hadi Awang lebih mengetahui siapa sebenarnya Anwar. Tetapi persoalannya, siapa yang akan untung sekiranya Anwar menjadi Perdana Menteri,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas analisis wartawan akhbar The Star, Joceline Tan dalam kolum Insight hari ini, yang melihat permasalahan dalam Pas bukan sahaja melibatkan golongan pro-UMNO tetapi juga anti-Anwar.

Menurut analisis itu, golongan tersebut mahukan Hadi dan bukannya Anwar sebagai Perdana Menteri sekiranya pakatan pembangkang berkuasa.

Syed Ali berkata, dalam krisis kepimpinan Pas yang berlaku sekarang, Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr. Hassan Ali telah dijadikan ‘kambing hitam’.

Hassan yang juga Exco Kerajaan Negeri Selangor dikatakan antara yang menyokong idea kerajaan perpaduan.

Sehubungan itu, Syed Ali menggesa rakyat supaya merenungkan hal tersebut dengan sebaik-baiknya.

“Sekali lagi saya mahu semua berfikir siapa yang akan untung dengan semua ini,” katanya. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...