Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Friday, November 27, 2009

BTN: Muhyiddin bidas Selangor

Oleh SAHBULAH DARWI dan KAMIL MASLIH

MUAR 26 Nov. - Kursus yang dianjurkan Biro Tata Negara (BTN) bertujuan memupuk perpaduan di kalangan pelbagai kaum di negara ini dan bukannya menukar pendirian rakyat supaya menyokong UMNO dan Barisan Nasional, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri berkata, tindakan Kerajaan Negeri Selangor mengharamkan kursus itu jelas satu percubaan untuk menghalang usaha Kerajaan Pusat menerapkan semangat rakyat supaya menyintai negara berdasarkan konsep 1Malaysia.

"Semua modul kursus BTN bukan untuk menarik rakyat menjadi ahli UMNO atau Barisan Nasional (BN). Kursus itu langsung tiada niat jahat malah ia amat baik untuk perpaduan negara.

"Bukan kita hendak tukar orang menjadi ahli UMNO atau BN. Ia hanya menjelaskan tentang dasar kerajaan dan soal perpaduan," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas menyerahkan 31 ekor lembu korban sempena sambutan Hari Raya Aidiladha di Kompleks Sri Pekembar di Pagoh, di sini hari ini.

Turut hadir isteri beliau, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jorak, Dr. Shaharuddin Salleh dan ADUN Bukit Serampang, Tahir Taat.

Semalam, Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Selangor, Dr. Halimah Ali mengambil keputusan melarang kakitangan awam dan pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) milik negeri itu daripada mengikuti kursus BTN berkuat kuasa serta-merta.

Halimah berkata, langkah itu diambil kononnya kursus tersebut didakwa sebagai proses doktrinisasi oleh BN hingga mencetuskan fenomena perkauman, memecahbelahkan penduduk pelbagai kaum, agama dan menimbulkan kebencian kepada pembangkang.

Tambah beliau, surat arahan kepada semua jabatan, IPT serta anak-anak syarikat milik penuh kerajaan negeri akan dikeluarkan segera.

Muhyiddin tidak menolak kemungkinan tindakan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berhubung isu itu berpunca daripada gambaran kurang tepat pihak tertentu mengenai BTN.

"Memang pun program itu telah diolah baru supaya lebih mantap dan lebih menjurus kepada konsep 1Malaysia," katanya.

Beliau juga berkata, Abdul Khalid tidak berhak untuk menyekat kakitangan Kerajaan Pusat dan swasta menyertai kursus BTN yang diadakan di negeri itu.

Katanya, BTN adalah agensi yang terbukti berjaya membantu membangkitkan semangat perjuangan, membantu memajukan negara dengan dasar-dasar murni kerajaan.

"Dia tak nak, kita tak boleh buat apa-apa sebab tak boleh dipaksa, kalau pegawai kerajaan negeri tidak mengapa, tapi pegawai Persekutuan tidak tertakluk, dia boleh masuk BTN.

"Saya tidak tahu ada menteri besar lain atau ketua menteri nak buat juga begitu," katanya. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...