Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Wednesday, November 25, 2009

Chin Peng tidak dimaafkan

Oleh ZULKIFLI JALIL

Muhyiddin Yassin bersama Ketua Menteri dan Menteri-Menteri Besar sebelum mempengerusikan mesyuarat Majlis Mineral Negara Ke-7 di Dewan Persidangan Unit Perancangan Pelaksanaan (ICU) di Bangunan Perdana Putra, Putrajaya, semalam. – BERNAMA


PUTRAJAYA 24 Nov. – “Tiada maaf bagimu Chin Peng”. Itulah jawapan kerajaan terhadap permohonan maaf bekas Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya (PKM) itu atas keganasan PKM kepada rakyat dan pejuang negara suatu ketika dahulu.

Malah, tegas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, pendirian kerajaan tidak membenarkan Chin Peng pulang ke tanah air sebelum ini adalah muktamad.

‘‘Pendirian kerajaan tidak membenarkannya pulang kekal.

‘‘Tiada maaf bagimu (Chin Peng),” kata beliau selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Mineral Negara Ketujuh di sini hari ini.

Timbalan Perdana Menteri mengulas laporan eksklusif akhbar The Star kelmarin bahawa Chin Peng meminta maaf di atas keganasan yang pernah dilakukan oleh PKM kepada rakyat dan pejuang negara sewaktu pemberontakan suatu ketika dahulu.

Dalam temu ramah yang diadakan di Bangkok, Thailand bulan lepas, Chin Peng berkata, walaupun PKM tidak berniat membunuh ‘orang tidak berdosa’, namun beliau mengakui ada kalanya mereka melakukan kesilapan dalam beberapa tindakan.

Muhyiddin berkata, kerajaan malah rakyat yang pernah menghadapi musibah semasa keganasan PKM dahulu pasti tidak akan melupakan kekejaman komunis.

‘‘Sebagai kerajaan yang prihatin terhadap sentimen (kemarahan) yang masih membara ini, kita putuskan tidak akan terima kepulangannya,” kata beliau.

Dalam tempoh PKM mengganas antara 1948 hinggalah mereka meletakkan senjata pada 1989, kira-kira 2,500 orang awam dan 1,865 anggota pasukan keselamatan terkorban. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...