Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Tuesday, November 10, 2009

Ronnie Liu nafi bantu Parti Komunis Malaya

SHAH ALAM 9 Nov. – Exco Selangor, Ronnie Liu menafikan pernah terlibat membantu pergerakan Parti Komunis Malaya (PKM) sebelum ini.

Beliau juga tidak pernah mengadakan sebarang hubungan atau menyalurkan bantuan kepada PKM sama ada dalam bentuk tenaga, makanan atau ubat-ubatan seperti yang didakwa oleh sebuah laman blog http://unspinners.blogspot.com

Sambil menyifatkan dakwaan tersebut tidak berasas sama sekali, beliau berkata, ia hanya bertujuan menjatuhkan imejnya sebagai wakil rakyat di Selangor.

Beliau turut menolak dakwaan pernah bertemu bekas Setiausaha Agung PKM, Chin Peng di sempadan Thailand seperti yang didakwa.

“Saya tak tahu menahu mengenai perkara ini. Saya tidak pernah terlibat dalam aktiviti PKM. Saya ingat ini satu tuduhan terhadap saya yang mempunyai motif tertentu.

“Saya tidak pelik kerana sebelum ini terdapat pelbagai dakwaan mengaitkan saya dalam perkara tidak baik seperti mengarahkan mendiang Teoh Beng Hock dibunuh serta mempunyai hubungan dengan kongsi gelap,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas dakwaan dalam blog berkenaan bahawa beliau pernah membantu membawa bekalan makanan, ubat-ubatan dan sebagainya kepada PKM di hutan sebelum ini.

Malah, Ronnie juga dikatakan antara pemimpin DAP yang pernah menemui Chin Peng pada sambutan hari kemerdekaan negara, Ogos lalu.

Laporan blog itu turut mendakwa Ronnie merupakan antara individu yang mendesak supaya PKM termasuk Chin Peng diiktiraf sebagai pejuang kemerdekaan negara ini. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...