Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Thursday, November 12, 2009

CEO PMBK didesak letak jawatan - Kickdefella

Oleh Wan Faizal Ismayatim
wfaizal@bharian.com.my

KOTA BHARU: Bekas Pegawai Perhubungan Korporat Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK), Syed Azidi Syed Abdul Aziz, mendakwa mempunyai maklumat berkaitan kepincangan dalam pengurusan perbadanan itu dan sedia mendedahkan segala maklumat berkaitan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Sehubungan itu, beliau mendesak Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) PMBK, Abdul Ariffahmi Abdul Rahman, meletakkan jawatan bagi menjaga nama baik Kerajaan Kelantan khususnya Menteri Besar, Datuk Nik Aziz Nik Mat.

Katanya, sebagai bekas penjawat awam dan rakyat Malaysia, beliau bertanggungjawab membantu siasatan jika dilakukan oleh SPRM terhadap PMBK.

"Saya minta Abdul Ariffahmi meletak jawatan sebagai CEO demi menjaga nama baik Kerajaan Pas dan Menteri Besar. Saya rasa saya mewakili sebahagian besar kakitangan PMBK, wakil rakyat Pas dan pimpinan Pas negeri yang banyak merasai kemelut akibat kedudukan Abdul Ariffahmi.

"Soal penyelewengan itu biarlah pihak berkuasa tentukan, seseorang itu tidak didapati bersalah selagi tidak dibuktikan, kita dalam syarikat ada prosedur dan bukan hak saya untuk menjatuhkan hukuman, tetapi bagi saya sudah cukup nama tok guru (Nik Aziz) dicemari,” katanya pada sidang media di sini, semalam.

Beliau yang juga Pegawai Khas kepada Exco Kerajaan Kelantan, Datuk Husam Musa dan penulis blog, Kickdefella, mendakwa kontraknya dalam PMBK ditamatkan serta-merta kelmarin.

Beliau turut menafikan membuat laporan berkaitan kepincangan pengurusan PMBK kepada SPRM, sebaliknya berkata, beliau tidak terbabit dalam isu berkenaan. - Berita Harian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...