Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Wednesday, April 14, 2010

Tiada warga Israel

Pekerja projek Sistem Laporan Polis ditapis ketat PDRM

KUALA LUMPUR: Dewan Rakyat semalam diberitahu siasatan Polis Diraja Malaysia (PDRM) mendapati tidak ada warga Israel terbabit dalam pembangunan projek Sistem Laporan Polis (PRS) seperti didakwa Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wira Abu Seman Yusop, berkata semua pekerja dalam projek itu rakyat tempatan, kecuali seorang warga India.

“Semua pekerja yang bertanggungjawab melaksanakan projek PRS itu melalui proses tapisan keselamatan PDRM,” katanya menjawab soalan Khairy Jamaludin (BN-Rembau) yang mahu mendapatkan penjelasan berhubung dakwaan Anwar.

Abu Seman berkata, isu yang dibangkitkan oleh Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu mengelirukan dan tidak benar.

Beliau juga menjelaskan PRS adalah projek berkaitan sistem menerima laporan polis melalui rangkaian komputer yang dibekalkan di balai polis di seluruh Semenanjung, manakala sistem bagi Sabah dan Sarawak akan dilaksanakan dalam fasa keempat yang dikemukakan melalui Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10).

Katanya, dakwaan bahawa projek RMPnet, Apco P25 dan PRS juga projek sama adalah tidak benar kerana RMPnet adalah projek sistem komunikasi radio dua hala yang dibangunkan oleh syarikat Motorola Technology Sdn Bhd (MTSB) dengan rakannya Masterplan Consulting Sdn Bhd (MPC).

"Begitu juga dakwaan ketua pembangkang bahawa Apco P25 ada hubung kait dengan Apco Worldwide adalah tidak benar kerana Apco P25 adalah piawaian antarabangsa yang ditetapkan oleh `Association of Public Safety Communication Official' atau ringkasnya Apco International yang digunakan dalam projek ini.

"Oleh itu, piawaian Apco 25 ini tiada hubung kait sama sekali dengan Apco Worldwide, sebuah syarikat perunding perhubungan awam," katanya.

Beliau juga menafikan dakwaan berlaku peningkatan kos projek RMPnet kepada RM999 juta, sebaliknya kos asalnya kekal sebanyak RM980 juta.

Abu Seman berkata, pembangunan sistem PRS dilaksanakan melalui empat fasa mengikut zon dan setakat ini projek itu sudah dilaksanakan sehingga fasa ketiga.

Fasa pertama dan kedua projek itu dilaksanakan oleh Sapura System Sdn Bhd (SSSB), manakala fasa ketiga dibangunkan oleh syarikat MPC yang melantik sub kontraktor Asiasoft (M) Sdn Bhd bagi melaksanakan sebahagian aplikasi sistem PRS yang 70 peratus sahamnya dimiliki oleh rakyat Malaysia. - Berita Harian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...