Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Saturday, March 6, 2010

Mursyidul Am Pas didakwa double standard - Dr. Mohd. Zaini Abu Bakar

KUALA LUMPUR 5 Mac - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat didakwa bersikap double standard apabila menyifatkan tindakan tiga Ahli Parlimen Parti Keadilan Rakyat (PKR) melompat parti sebagai mengkhianati amanah rakyat.


Pensyarah Kanan Bahagian Politik, Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Dr. Mohd. Zaini Abu Bakar berkata, jika terdapat wakil rakyat Barisan Nasional (BN) yang bertindak menyertai pembangkang, beliau akan menyifatkannya sebagai tindakan terpuji.

"Mana-mana pihak yang beri keuntungan kepada pasukannya akan dilihat sebagai bermaruah dan dihormati tetapi jika situasi tidak memihak kepada mereka, individu terbabit akan dikritik dengan label tertentu dan jelaslah komennya tidak konsisten," katanya kepada Utusan Malaysia ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas kenyataan Nik Abdul Aziz yang menggesa ketiga-tiga wakil rakyat berkenaan meletakkan jawatan.

Ia kerana menurut Menteri Besar Kelantan itu, rakyat memberikan undi kepada ketiga-tiga ahli Parlimen tersebut kerana percaya dengan perjuangan parti yang mereka sertai.

Mengulas lanjut, Dr.Mohd.Zaini berkata, kenyataan Nik Abdul Aziz itu hanya akan menjejaskan kredibilitinya sebagai seorang pemimpin agama yang dihormati.

"Saya melihat tindakan mereka itu mungkin kerana desakan daripada pengundi dan sebagai wakil rakyat, mereka lebih faham apa yang sedang berlaku di kawasan masing-masing," katanya.

Menurut beliau, tindakan tiga wakil rakyat pakatan pembangkang itu keluar parti juga boleh dirumuskan sebagai tidak wujud keserasian dengan organisasi yang mereka wakili apatah lagi prinsip perjuangan sudah berbeza.

Sementara itu, seorang lagi penganalisis politik daripada USM, Dr. Azeem Fazwan Ahmad Farouk pula berkata, adalah tidak adil bagi Nik Abdul Aziz melabelkan tindakan keluar parti itu sebagai mengkhianati amanah rakyat kerana di negara ini tidak wujud sebarang undang-undang yang menghalang wakil rakyat bertindak demikian.

"Jika parti-parti politik serius serta tidak mahu ahli mereka keluar parti, maka bertindaklah untuk mewujudkan satu undang-undang," katanya.

Azeem Fazwan merumuskan, kenyataan Nik Abdul Aziz itu berpunca daripada kebimbangan mengenai kekuatan pakatan pembangkang dalam Dewan Rakyat yang semakin terhakis.

"Pakatan pembangkang sudah tidak mempunyai tarikan lagi kepada ahli Parlimen mereka sendiri dan itulah kesannya sehingga seorang demi seorang meninggalkan parti" katanya. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...