Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Saturday, August 8, 2009

Kemelut Pakatan Selangor : 'Khalid takut DAP, tidak hormat Pas'

KUALA LUMPUR 6 Ogos - Jelas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim takut kepada DAP dan tidak menghormati Pas. Itu jawapan ringkas, Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi ketika ditanya mengenai kemelut terkini pakatan pembangkang di Selangor.

"Komen saya, jelas Khalid takutkan DAP dan tidak menghormati Pas," katanya dalam khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Kelmarin Pas Selangor mendesak kerajaan negeri agar segera menyerahkan portfolio kerajaan tempatan yang dipegang Ronnie Liu kepada anggota Exco lain atau Menteri Besar berikutan beberapa masalah yang ditimbulkan oleh pemimpin DAP itu.

Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr. Hassan Ali berkata, antara masalah yang ditimbulkan Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan negeri itu ialah sering campur tangan tugas pihak berkuasa tempatan (PBT) hingga menyukarkan penguatkuasaan dijalankan.

Bagaimanapun semalam, Abdul Khalid menolak mentah-mentah desakan Pas itu dengan menganggapnya sebagai bukan isu.

Sementara itu, Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin berkata, tindakan terbaru Abdul Khalid tersebut tidak mengejutkan kerana sudah terbukti sebelum ini Parti Keadilan Rakyat (PKR) memang tidak berani mempertahankan diri apabila ditekan oleh DAP.

Tegas beliau, walaupun Datuk Seri Anwar Ibrahim merupakan Ketua pembangkang tetapi hakikatnya parti yang diterajuinya itu sudah menjadi 'pak turut' kepada DAP.

"Menteri Besar Selangor itu tidak berani sentuh Ronnie Liu sebab pemimpin DAP ada 'kekebalan' dan tidak boleh disentuh atau dikritik langsung.

"Tanpa minta pandangan dan penjelasan daripada Pas Selangor, Abdul Khalid terus 'selamatkan' Ronnie Liu.

"Di Pulau Pinang, Jeff Ooi boleh memanggil pemimpin PKR pelampau atau ekstremis tanpa sebarang tindakan. Mana maruah PKR," katanya.

Dalam pada itu, Ketua Penerangan UMNO, Ahmad Maslan menyifatkan pakatan pembangkang sebagai pakatan rapuh kerana jelas mereka tidak sehaluan dan sependapat dalam banyak perkara.

Beliau sekali lagi mengulangi kenyataannya bahawa rakyat Selangor silap dalam memilih pakatan pembangkang sebagai kerajaan memerintah di negeri tersebut.

Bagaimanapun, katanya, rakyat Selangor masih belum terlambat untuk berubah dan bertukar semula kepada Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum akan datang.

"Apabila Pas minta ditukar Exco, itu menandakan parti tersebut sudah tidak yakin dengan pimpinan yang ada. Menteri Besar yang tidak bersetuju pula tidak menghormati permintaan Pas.

"Oleh itu lebih baik Pas berbincang dengan UMNO dan BN daripada terus bersama dengan DAP dan PKR," katanya. - Utusan Malaysia.

BERITA LAIN :

- Pas lancar kempen pecat Ronnie
- Desakan Pas satu sandiwara - Ahmad Shabery
- 'Ajar' Ronnie Liu, Jeff Ooi dengan ISA
- Mufti sokong larangan jual arak
- Pemuda Pas Selangor syor portolio Liu ditukar
- ENGLISH : Pas: We'll leave decision on alcohol sale to MB
- 'Pas should act against Hasan'
- No rally but flyers to be handed out
- Mahfuz calls for good sense to prevail

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...