Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Tuesday, August 25, 2009

'Buat apa tunggu dalam PKR lagi?'

IPOH 24 Ogos - "Buat apa tunggu dalam Parti Keadilan Rakyat (PKR) lagi. Pemimpin PKR dah jadi lain sekarang." Itu pesanan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Changkat Jering, Kapten (B) Mohd. Osman Jailu kepada wakil rakyat serta ahli PKR yang masih dalam dilema sama ada mahu keluar atau terus kekal dalam parti itu.

Beliau yang merupakan antara dua wakil rakyat terawal yang keluar dari PKR berkata, perjuangan PKR sudah jauh berubah selepas menang banyak kerusi pada pilihan raya umum lepas.

"Pejuang-pejuang tulen dalam PKR sudah terpinggir sebenarnya. Ramai muka-muka baru cuba menonjol sebab parti dah ada kuasa sekarang.

"Dulu orang tak pandang dan tak mahu dekat dengan PKR tetapi apabila dah bentuk kerajaan, orang yang tidak pernah nampak muka dalam PKR sekarang ke depan," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas mengenai tindakan ADUN kawasan Lunas, Kedah, Mohd. Radzhi Salleh keluar daripada PKR dan melepaskan semua jawatan dalam parti serta mengisytiharkan dirinya menjadi wakil rakyat bebas.

Ekoran itu, PKR Padang Serai turut dibubarkan dan 200 ahli keluar dari parti.

Menurut Mohd. Osman, pada pandangannya, Mohd. Radzhi mungkin bertindak demikian kerana mendapat tekanan daripada PKR atau pakatan pembangkang terutamanya Pas.

"Apa yang dilakukan beliau merupakan satu tindakan bijak dan berani. Ini juga memberikan satu petanda baik kepada Barisan Nasional (BN) menjelang Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir," katanya.

Diminta mengulas mengenai isu kroni dalam PKR yang turut dibangkitkan Mohd. Radzi, Mohd. Osman memberitahu, masalah itu sebenarnya sudah lama wujud dan sedang berlaku sekarang. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...