Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Friday, February 12, 2010

Dr Mahathir dedah rahsia berjaya majukan negara

Semai sifat cintakan negara lebih daripada diri sendiri

KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mendedahkan, rahsia kecintaan yang tinggi kepada rakyat dan negara melebihi kepentingan diri sendiri, menjadi pencetus kejayaan beliau memajukan Malaysia selama 22 tahun memegang tampuk pemerintahan.

"Saya berpendapat tiada yang lebih berkesan, penting dan berpengaruh daripada mempunyai cinta kepada bangsa dan juga negara. Jika perasaan itu melebihi cinta kepada diri sendiri, kepentingan diri, keangkuhan dan sebagainya, maka negara yang dipimpin oleh orang yang cinta kepada tanah airnya, tetap akan mencapai kemajuan.

"Kita tidak harus fikir mengenai status dan apa yang kita dapat daripada jawatan tinggi ini. Sebaliknya, kita harus ingat bahawa kuasa ini boleh digunakan untuk kebaikan seluruh negara serta memikirkan cara memajukan negara," katanya pada Ceramah Kepemimpinan: Pengekalan Paradigma Pemikiran Ke Arah Pembangunan Persepsi Nasional anjuran Kedutaan Besar Republik Indonesia (KBRI) dengan kerjasama Persatuan Pelajar Indonesia Se-Malaysia di sini, semalam.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan peserta dari Indonesia mengenai tips atau rahsia kejayaannya sebagai Perdana Menteri membangunkan Ma-laysia menjadi sebuah negara maju.

Sehubungan itu, Dr Mahathir berkata, adalah amat penting untuk menanam nilai murni, terutama kecintaan terhadap negara, dalam sanubari generasi pelapis.
Dalam pada itu, beliau berkata, semua sistem pemerintahan di dunia ada kecacatan tersendiri, sama ada demokrasi mahupun autokrasi, justeru pengamal berperanan penting menjadikan sistem itu bermanfaat kepada rakyat dan negara.

Sebagai contoh katanya, rakyat yang menggunakan hak demokrasi untuk silih mengganti pemerintah dalam tempoh singkat seperti dua tahun, akan menyebabkan kerajaan tidak dapat melaksanakan suatu perancangan berfaedah kepada negara kerana setiap usaha memerlukan masa.

Demikian juga tegasnya, pihak yang mengamalkan hak mengadakan demonstrasi jalanan besar-besaran atas nama demokrasi, juga harus memikirkan hak pihak lain dalam demokrasi untuk mencari rezeki yang terjejas akibat tindakan mereka itu.

"Justeru, batasan mesti ditentukan dari semasa ke semasa dan kita tidak boleh menerima liberal demokrasi dengan sekali gus.
"Demokrasi barat mengutamakan kebebasan individu tetapi definisi demokrasi kita mengutamakan kebebasan dan kepentingan masyarakat sepenuhnya," katanya.

Selain itu, Dr Mahathir berkata, negara memerlukan pemerintah yang kuat dengan mendapat sokongan dua pertiga ahli dalam Dewan Rakyat untuk mencapai kestabilan dan kemajuan kerana apabila pembangkang hampir sama kuat dengan kerajaan, tiada yang boleh dilakukan kerana segala-gala akan menjadi bahan politik. - Berita Harian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...