Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Saturday, February 13, 2010

Permulaan penghijrahan ahli parlimen PKR

KUALA LUMPUR 12 Feb. - Langkah Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim menjadi wakil rakyat bebas disifatkan sebagai permulaan kepada penghijrahan seumpamanya di kalangan beberapa Ahli Parlimen Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Ahli Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali yang mengalu-alukan keputusan Zahrain berkata, perkara itu mendedahkan hakikat bahawa PKR tidak mempunyai masa depan.

Katanya, jika benar parti itu mempunyai kekuatan untuk meraih sokongan rakyat pada pilihan raya akan datang sudah pasti Zahrain akan teragak-agak untuk berbuat demikian.


"Saya jangka ada beberapa ahli Parlimen PKR yang lantang mengkritik sekutu mereka dalam pakatan pembangkang sebelum ini akan mengikut jejak langkah Zahrain.

"Ia menjadi petunjuk betapa PKR tiada masa depan dan hanya bergantung kepada Penasihatnya Datuk Seri Anwar Ibrahim, apabila Anwar tiada maka PKR juga akan berkubur," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Zahrain yang merupakan bekas Pengerusi PKR Pulau Pinang pagi ini mengumumkan meletak semua jawatan dalam parti dan keluar daripada parti itu berkuat kuasa serta merta.

Beliau mengemukakan alasan tidak mahu dilihat sebagai sebahagian daripada 'gerombolan yang menjahanamkan negara, bangsa dan agama Islam'.

Penghujung Januari lalu, Zahrain secara keras mengkritik Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang digambarkan sebagai 'diktator, cauvinis dan berfikiran bahaya'.

Mengulas pendirian Zahrain yang tidak akan menjadi wakil bebas yang menyokong Barisan Nasional (BN), Ibrahim berkata, perkara itu langsung tidak penting.

Katanya, lebih utama pada masa ini adalah status Zahrain yang telah menjadi wakil bebas sekali gus membolehkannya mengkritik parti pemerintah dan pakatan pembangkang di Dewan Rakyat.

"Saya kini mempunyai lagi seorang rakan baru di Dewan Rakyat, antara saya dan dia mungkin ada perbezaan pendirian tetapi pokok pangkalnya dia kini sudah menjadi wakil bebas.

"Kita pasti ternanti-nantikan kritikan Zahrain terhadap pakatan pembangkang di Dewan Rakyat kerana pasti dia lebih memahami permasalahan mereka yang cuba dilindungi selama ini," katanya. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...