Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Saturday, February 20, 2010

Pemimpin perlu kerap turun padang


NAJIB bertanya sesuatu kepada Sufiah Datuk Norizan, pelajar tahun lima Sekolah Kebangsaan Assunta Petaling Jaya yang menyampaikan suratnya kepada Perdana Menteri pada Konvensyen UMNO Pahang 2010 di UiTM, Maran, semalam.


MARAN 19 Feb. - Para pemimpin UMNO perlu kembali kepada politik fundamental jika mahu mengembalikan keyakinan rakyat kepada parti pemerintah itu, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Tegas beliau yang juga Presiden UMNO, pemimpin parti pada masa ini perlu mencontohi sikap pemimpin terdahulu yang sentiasa mendekati rakyat terutama ketika pengundi berada dalam kesulitan.

''Jika pemimpin dahulu sanggup turun padang bertemu rakyat sehingga ke kawasan pedalaman, mengapa terdapat pemimpin sekarang gagal mengikuti langkah tersebut.

''Kita sebagai wakil rakyat mestilah sentiasa bersama rakyat. Kita perlu mendekati rakyat melalui pelbagai program pada setiap hujung minggu.

''Kalau rakyat susah hendak jumpa kerana tidak ada rumah di kawasan, kita kena buka klinik rakyat dan duduk sehari suntuk dengan mereka pada setiap hari Sabtu," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Konvensyen UMNO Pahang di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Pahang di sini hari ini.

Turut hadir, Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, timbalannya, Datuk Mohd. Sharkar Shamsuddin, Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Ketua UMNO Bahagian Rompin, Datuk Seri Dr. Jamaluddin Jarjis.

Konvensyen tiga hari yang berakhir Ahad ini dihadiri 1,400 peserta yang terdiri daripada ahli UMNO bahagian, Pergerakan Pemuda, Wanita dan Puteri serta wakil-wakil badan bukan kerajaan (NGO).

Najib seterusnya menegur sikap segelintir wakil rakyat UMNO yang hanya menunjukkan muka kepada beliau tetapi sukar untuk ditemui oleh pengundi.

''Wakil rakyat tidak perlu tunjuk muka kepada saya tetapi perlu tunjuk muka kepada rakyat. Masa hendak menjadi YB (Yang Berhormat), janji kepada pengundi, bila-bila masa pun boleh jumpa tetapi bila sudah menang, masing-masing sibuk, bahkan ada memohon senjata api," kata beliau.

Najib juga membidas sikap sesetengah pemimpin UMNO yang menghantar biodata semasa menunggu beliau di lapangan terbang dan bersalaman dengannya.

Sehubungan itu, beliau mahu ketua-ketua bahagian dan wakil rakyat membuat perubahan sikap supaya menjadi pemimpin yang disenangi rakyat.

Antara perubahan sikap yang dimaksudkan, kata beliau, ialah dari segi perangai supaya disukai rakyat dan menunaikan janji semasa kempen pilihan raya.

Najib menambah, UMNO sebenarnya masih menjadi pilihan rakyat kerana mereka telah melihat sendiri rekod parti itu yang banyak menabur jasa.

''Bagaimanapun, sebagai pemimpin dan ahli UMNO, kita tidak seharusnya mengulangi kesilapan lalu sehingga menyebabkan kita kalah," katanya.

Sehubungan itu, beliau berharap konvensyen tersebut dapat melahirkan keputusan dan resolusi yang boleh dijadikan landasan untuk mengembalikan sokongan rakyat kepada UMNO dan Barisan Nasional (BN). - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...