Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Saturday, February 13, 2010

Sengaja timbulkan prasangka terhadap kerajaan BN : TPM selar persatuan Cina


Muhyiddin Yassin bertanyakan sesuatu kepada Pegawai Operasi, Mas Eniky Zakaria mengenai timbangan emas selepas merasmikan pembukaan cawangan Ar-Rahnu X'Change Koperasi KGMMB di Cheras Maju, Kuala Lumpur,semalam.


KUALA LUMPUR 12 Feb. - Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini menyelar sesetengah persatuan Cina yang sengaja menimbulkan prasangka terhadap kerajaan Barisan Nasional (BN) sehingga mencetuskan tanggapan buruk di kalangan masyarakat.

Timbalan Perdana Menteri berkata, sebagai contoh mereka dengan mudah menuduh kerajaan tidak responsif pada setiap memorandum yang dihantar dan lebih malang lagi ia dibuat dalam nada berbau perkauman.

''Jangan kerana kerajaan tidak memberi respons dan tidak menjawab kepada memorandum atau cadangan mereka, kerajaan dikatakan tidak mengambil kira kepentingan kaum Cina di negara ini.

''Saya harap mereka tidak mudah membuat kesimpulan atau mudah menimbulkan prasangka. Dalam Islam kita dilarang buruk sangka kerana kesannya amat buruk,'' katanya.

Beliau berkata demikian selepas majlis pembukaan cawangan Ar-Rahnu X'Change Koperasi Kesatuan Guru-Guru Melayu Malaysia Barat (KGMMB) di Cheras Maju dekat sini hari ini.

Muhyiddin sebelum itu ditanya mengenai kenyataan gabungan persatuan Cina bahawa kerajaan tidak respons terhadap memorandum yang diberikan.

Dalam hal ini, Timbalan Perdana Menteri turut menyelar beberapa media khususnya berbahasa Cina yang cenderung mengeluarkan kenyataan bersifat perkauman.

''Ini kenyataan sedikit berbau perkauman dan telah diputar-belitkan oleh media. Maaflah saya katakan bahawa sesetengah media Cina (akan salahkan) kerajaan kalau Cina minta, (kerajaan) tak bagi, kalau Cina tuntut, tak bagi... kalau Cina hantar memo, tidak diambil kira.

''Saya tidak fikir sikap itu baik. Mereka mesti bersikap terbuka dan bersedia kerana setiap keputusan kerajaan akan mengambil kira kepentingan semua pihak," katanya.

Beliau berkata, kerajaan sering menerima memorandum dan kertas cadangan bukan sahaja daripada kaum Cina, malah kaum lain termasuk Melayu dan India.

''Oleh itu, kerajaan sentiasa mengambil kira kepentingan semua kaum dalam setiap pelaksanaan model baru bagi mengelak ada masyarakat yang tercicir daripada pembangunan.

''Urusan kerajaan tidak boleh setiap kali orang hantar, kita respons. Kita ambil kira soal-soal yang lebih besar. Kalau hendak ambil kepentingan satu kaum, kena juga ambil kira kepentingan kaum lain.

''Itu dasar yang sudah kita amalkan sejak dulu. Jadi, kepada persatuan-persatuan Cina, saya mohon supaya mereka bersikap lebih saksama, jangan buat dan timbul tanggapan, kerajaan tidak layan," katanya. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...