Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Wednesday, February 10, 2010

Tolak kerajaan pakatan pembangkang - Kimma

KUALA LUMPUR 9 Feb. - Kongres India Muslim Malaysia (Kimma) menggesa warga Pulau Pinang menolak kerajaan pakatan pembangkang di negeri itu yang gagal memenuhi kehendak rakyat.

Presidennya, Datuk Syed Ibrahim Kader berkata, tindak-tanduk kerajaan negeri akhir-akhir ini juga dilihat menindas orang Melayu di negeri itu.

Menurutnya, kepincangan pemerintahan yang berusia hampir dua tahun itu semakin nyata apabila pemimpin DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) sendiri tidak sehaluan.

"Kimma memuji langkah bekas Pengerusi Badan Perhubungan PKR negeri, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim yang berani menyuarakan pandangan terhadap kepimpinan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

"Cara kepimpinan beliau mendedahkan yang pembangkang hanya pandai berpolitik sebaliknya gagal melaksanakan tanggungjawab terhadap rakyat," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Beliau mengulas kemelut antara PKR dengan DAP Pulau Pinang yang saling bertelagah selepas Ahli Parlimen Bayan Baru, Zahrain dan Ahli Parlimen Nibong Tebal, Tan Tee Beng "menyerang" Guan Eng secara terbuka.

Zahrain menuduh Guan Eng sebagai diktator, cauvinis dan berfikiran bahaya kerana Setiausaha Agung DAP itu didakwa bertanggungjawab merobohkan gerai-gerai orang Melayu, sebaliknya penjaja kaum lain dibenarkan berniaga walaupun tiada lesen dan mengganggu lalu lintas.

Mengulas lanjut, Syed Ibrahim berkata, perkembangan itu membuktikan yang Guan Eng tidak layak memimpin Pulau Pinang apabila gagal mengotakan janji dalam manifesto pilihan raya mereka.

"Kimma juga menerima rungutan dan aduan terhadap kerajaan negeri daripada golongan peniaga India Muslim tentang masalah mereka terutamanya mengenai isu tapak perniagaan," katanya.

Menurut beliau, sesebuah kerajaan negeri mempunyai tanggungjawab terhadap setiap golongan masyarakat tanpa melihat ideologi dan fahaman politik. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...