Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Thursday, February 11, 2010

Pas Selangor setuju

SHAH ALAM 10 Feb. – Pas Selangor pada dasarnya bersetuju dengan cadangan Mursyidul Am parti itu, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat untuk mengadakan kerjasama dengan UMNO.

Ketua Penerangannya, Roslan Shahir Mohd. Shahir berkata, cadangan tersebut amat baik sekiranya mampu mengukuhkan perpaduan rakyat dan agama Islam di negara ini.

Bagaimanapun kata beliau, keputusan sama ada kerjasama itu dilaksanakan atau tidak bergantung kepada hasil mesyuarat kepimpinan tertinggi Pas di peringkat pusat.

“Kita (Pas Selangor) nak tahu juga secara lanjut termasuk dalam konteks apa kerjasama yang dicadangkan oleh Nik Abdul Aziz. Setakat ini, kita tidak tahu apa-apa lagi.

“Namun, kita menyambut baik sebarang usaha perbincangan atau kerjasama daripada semua pihak. Ini kerana Pas mengamalkan prinsip yang terbuka,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas sama ada Pas Selangor bersetuju dengan cadangan Nik Abdul Aziz pada Khamis lalu yang mahukan satu perbincangan dan kerjasama dibuat di antara Pas dan UMNO.

Ia dibuat atas alasan untuk menamatkan permusuhan lebih 50 tahun antara kedua-dua parti yang mewakili orang Melayu itu.

Cadangan Menteri Besar Kelantan itu turut disambut baik oleh Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang mahu kerjasama itu dilaksanakan dalam semua perkara termasuk hal-hal berkaitan politik dan agama. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...