Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Sunday, January 24, 2010

Fikirkan tentang Malaysia


NAJIB Tun Razak dan isteri, Rosmah Mansor sejurus tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, Sepang, pagi semalam.

CHENNAI 23 Jan. - Semua etnik di Malaysia mempunyai sumbangan masing-masing untuk membangunkan negara dan menjadi tanggungjawab setiap daripada mereka meletakkan kepentingan negara mengatasi segala-galanya, selari dengan gagasan 1Malaysia, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata, sikap saling hormat menghormati di kalangan penduduk pelbagai kaum dan agama dapat menjamin sebuah negara yang selamat kerana bagi warganegara Malaysia, itulah satu-satunya negara mereka walaupun pada asalnya datang daripada pelbagai negara.

''Kerajaan pula mempunyai komitmen untuk membantu setiap komuniti termasuk di kalangan masyarakat India," katanya ketika berucap pada majlis makan malam bersama komuniti Malaysia termasuk pelajar-pelajar di sini malam tadi.

Katanya, masyarakat India di Malaysia tidak dipinggirkan sebaliknya mendapat perhatian kerajaan dalam pelbagai bidang termasuk ekonomi dan perkhidmatan awam.

Menurut Najib, perkara ini turut difahami oleh pemimpin pembangkang India serta Ketua Menteri Tamil Nadu yang turut menolak pelbagai tanggapan buruk yang dilemparkan oleh pihak-pihak tertentu mengenai layanan Malaysia ke atas masyarakat keturunan India.

''Justeru saya meminta supaya setiap rakyat Malaysia tanpa mengira kaum memberi komitmen untuk bersama-sama kerajaan menyumbang bagi kejayaan negara, fikirkan tentang negara kita Malaysia," katanya.

Perdana Menteri juga menjelaskan, lawatannya ke Chennai dalam rangka lawatan rasminya ke negara India bukan disengajakan malahan ada sebab beliau memilih ke negeri Tamil Nadu itu selepas menamatkan lawatan tiga hari di New Delhi.

Menurut Perdana Menteri, faktor pertama yang mendorong beliau ke Chennai adalah kerana 85 peratus rakyat India di Malaysia adalah dari keturunan Tamil yang datangnya dari wilayah Tamil Nadu di samping bagi memberi pengiktirafan terhadap sumbangan mereka kepada pembangunan negara.

''Saya harap komuniti Tamil dan India akan terus memberi sumbangan yang lebih lagi untuk masa depan Malaysia dan inilah sebabnya sejak 52 tahun lalu, tidak ada Perdana Menteri Malaysia yang melawat Chennai, saya adalah yang pertama," katanya.

Sambil berseloroh, katanya, lawatan bersejarah itu juga mungkin menyebabkan banyak poster besar beliau dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor di Chennai seolah-olah akan berlangsung pilihan raya.

Najib yang menyingkatkan lawatannya ke Chennai dan berlepas pulang malam tadi bagi menghadiri istiadat pemakaman Almarhum Sultan Johor berkata, lawatannya ke India amat bermakna dan yakin hubungan kerjasama antara Malaysia-India dapat dipertingkatkan lagi.

''Berdasarkan rekod, dedikasi serta latar belakang Perdana Menteri, Dr. Manmohan Singh yang mampu membangunkan ekonomi India, saya boleh bekerjasama dengan pemimpin seperti ini bagi kepentingan kedua-dua buah negara," katanya.

Sementara itu, bercakap kepada wartawan Malaysia sebelum berlepas pulang ke tanah air, Perdana Menteri yang diminta mengulas pertemuannya dengan Ketua Menteri Tamil Nadu, Dr. Kalaignar M.Karunanidhi petang semalam menyifatkannya sebagai sangat positif.

''Ketua Menteri mengalu-ngalukan lawatan saya dan ahli-ahli rombongan di samping menyatakan hasratnya supaya Malaysia dan Tamil Nadu mempunyai hubungan yang lebih kukuh melalui beberapa projek pembangunan yang boleh dilaksanakan oleh syarikat Malaysia," katanya.

Menurut Perdana Menteri, antara projek yang boleh disertai ialah pembinaan lebuh raya dan jalan, komponen automotif, pengangkutan awam dan pembangunan kawasan di negeri itu.

Di samping itu, melalui siasatan sendiri, Ketua Menteri itu menganggap bahawa apa yang dilakukan oleh kerajaan terhadap rakyat Malaysia keturunan India adalah jauh lebih baik daripada apa yang didakwa oleh pihak-pihak tertentu.

''Maka adalah lebih baik kalau kita, bukan sahaja saya tetapi rakan-rakan lain dapat mengadakan lawatan seperti ini bagi menerangkan perkembangan sebenarnya," katanya.

Perdana Menteri berlepas pulang ke Kuala Lumpur pada pukul 9 malam tadi (1.30 malam waktu Malaysia) selepas menghadiri majlis makan malam itu.

Sementara itu, dua acara terakhir yang sepatutnya dihadiri oleh Perdana Menteri iaitu Sidang Kemuncak Perkongsian 2010 dan Pameran Hartanah Malaysia di Pusat Dagangan Chennai tengah hari ini diwakili oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mustapa Mohamed. - MINGGUAN

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...