Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Sunday, January 31, 2010

'Krisis politik parti pembangkang serius'

PKR tolak kepemimpinan DAP antara bukti: PM

PEKAN: Krisis politik parti pembangkang, terutama di Pulau Pinang kini pada tahap amat serius dan bukan sekadar masalah dalaman saja, kata Datuk Seri Najib Razak.

Perdana Menteri berkata, dakwaan pembangkang kononnya masalah yang dihadapi itu hanya disebabkan perselisihan pendapat adalah tidak benar, sebaliknya membabitkan perbalahan serius antara pemimpin mereka.

Sehubungan itu, beliau yang juga Presiden Umno menafikan dakwaan Umno atau Barisan Nasional (BN) sebagai dalang terhadap apa yang berlaku dalam pakatan pembangkang sekarang.

"Krisis politik pembangkang seperti yang berlaku di Pulau Pinang adalah satu penolakan yang jelas terhadap kepemimpinan Ketua Menterinya, Lim Guan Eng.

"Pertelagahan di kalangan pemimpin pembangkang itu bukan sekadar berselisih pendapat tetapi juga satu tanda hilang keyakinan sama sekali terhadap dasar dan apa yang dilakukan kepemimpinan sedia ada. 

"Ini menggambarkan penerimaan terhadap dasar dan pentadbirannya (Guan Eng) sudah menyebabkan sekumpulan pemimpin utama Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengeluarkan kenyataan yang saya anggap sebagai penolakan yang amat jelas terhadap pimpinan sedia ada," katanya pada sidang media selepas melancarkan Digital Pekan 1Malaysia, di sini, semalam.

Turut hadir Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob dan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Najib diminta mengulas krisis pakatan pembangkang di Pulau Pinang yang dilihat semakin serius apabila Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohd Hashim melabelkan Guan Eng sebagai pemimpin diktator, cauvinis dan berfikiran komunis.

Zahrain yang juga bekas Pengerusi PKR Pulau Pinang berkata, pakatan pembangkang perlu menghentikan sebarang tolak ansur dengan pemimpin itu selepas Guan Eng gagal menunaikan janji pada pilihan raya umum lalu.
Sementara itu di GEORGETOWN, Pengerusi DAP Pulau Pinang, Chow Kon Yeow yang mempertahankan Guan Eng menyifatkan Zahrain, seorang yang kecewa berikutan permintaannya tidak ditunaikan serta digugurkan daripada jawatan Pengerusi Perhubungan PKR, tahun lalu.

Chow mendakwa syarikat disokong Zahrain tidak diberikan tender pengurusan penswastaan Kelab Golf Bukit Jambul oleh kerajaan negeri.

"Inilah punca kritikan terhadap Guan Eng, selain kecewa dalam politik selepas digugurkan jawatan Pengerusi Perhubungan PKR Pulau Pinang," katanya pada sidang media di sini, semalam.

Sementara itu, Najib yang juga Pengerusi BN berkata, pemerintahan parti pembangkang di negeri lain turut berlaku keretakan apabila wakil rakyat dan Ahli Parlimen mereka juga berselisih pendapat dalam pelbagai isu.

"Mungkin juga (krisis itu akan merebak ke negeri lain)...tak dapat kita nafikan kesan dan tempiasnya menular ke tempat lain.

"Seperti kita tahu, Setiausaha Agung PKR (Datuk Salehudin Hashim) sudah letak jawatan dan kalangan Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) mereka pun sudah bercanggah secara terbuka. Ini bukan perselisihan pendapat tetapi perbalahan amat serius yang bergolak dalam parti pembangkang," katanya.

Ditanya berhubung kenyataan Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah bahawa kerajaan akan mengurangkan pegangan dalam beberapa syarikat milik Kementerian Kewangan Diperbadankan (MOF Inc), Najib berkata, kerajaan sedang dalam proses mengenal pasti syarikat berkenaan sebelum membuat tawaran bidaan terbuka.

Beliau yang juga Menteri Kewangan turut menjelaskan langkah itu bukan bermakna kerajaan tidak mempunyai wang. - Berita Harian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...