Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Friday, January 8, 2010

Jangan sampai mengundang perkara negatif

KUALA LUMPUR 7 Jan. - Kerajaan tidak boleh menghalang mana-mana pihak yang mahu berkumpul di kawasan masjid bagi menyuarakan bantahan mereka terhadap isu penggunaan kalimah Allah oleh orang bukan Islam.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bagaimanapun berharap jika bantahan itu dilakukan ia tidak melarat sehingga mengundang perkara negatif lain.

Beliau berkata, isu itu perlu diselesaikan melalui proses mahkamah dan semua pihak tidak sepatutnya meningkatkan ketegangan dalam negara.

"Anda tidak boleh menghentikan mereka jika mereka mahu berkumpul dalam kawasan masjid.
"Adalah penting ia (perhimpunan) dihadkan dalam kawasan masjid sahaja," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Klinik 1Malaysia Kerinchi di sini hari ini.

Beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam merancang mengadakan demonstrasi membantah penggunaan kalimah Allah oleh Herald-The Catholic Weekly selepas solat Jumaat esok.

Pada 31 Disember lalu, akhbar mingguan Gereja Katholik itu diberi kebenaran oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur untuk menggunakan kalimah Allah dalam penerbitannya.

Bagaimanapun semalam, mahkamah yang sama menangguhkan pelaksanaan perintah itu berikutan persetujuan Menteri Dalam Negeri dan Gereja Katholik demi kepentingan negara.

Dalam pada itu Perdana Menteri berkata, pihak berkuasa tetap bersiap sedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan.

Ditanya apakah tindakan yang sepatutnya dilakukan pihak berkuasa jika sesuatu yang buruk berlaku, Najib dengan tegas berkata pihak polis tahu apa yang perlu dibuat.

"Terpulanglah kepada pihak berkuasa, polis tahu apa yang perlu dilakukan, saya tidak perlu memberitahu mereka apa yang perlu dibuat," katanya.

Mengenai cadangan pindaan Perlembagaan Persekutuan khususnya Perkara 11 oleh Naib Presiden UMNO, Datuk Dr. Ahmad Zahid Hamidi bagi menutup ruang-ruang teknikal agar kesucian Islam tidak lagi boleh dicabar pada masa depan, Najib berkata, perkara itu tidak berbangkit sekarang.

"Nanti dulu, saya tak nak buat apa-apa biarlah perkara ini (isu kalimah Allah) ditentukan mahkamah terlebih dahulu dan kita cari satu penyelesaian terbaik," katanya. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...