Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Wednesday, August 19, 2009

Polis ambil keterangan Chuan How

KUALA LUMPUR 18 Ogos - Pembantu kepada Exco Selangor, Wong Chuan How hari ini dipanggil memberi keterangan kepada polis kerana enggan bekerjasama ketika disoal siasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Jumaat lalu.

Chuan How, 51, pembantu kepada Ronnie Liu tiba di Balai Polis Salak Tinggi, Sepang kira-kira pukul 3.20 petang ditemani dua peguamnya, Cha kee Chin dan John Fernandez.

Ketua Polis Daerah Sepang, Supritendan Zahedi Ayob berkata, Chuan How disiasat mengikut Seksyen 188 Kanun Keseksaan kerana tidak bekerjasama dengan pegawai awam yang menjalankan tugas dan Seksyen 14 Akta Kesalahan Kecil kerana mengeluarkan kata-kata kesat terhadap penjawat awam.

"Siasatan masih di peringkat awal dan sepanjang dua jam keterangan diambil, saya difahamkan dia memberi kerjasama yang sepenuhnya," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Ketika ditahan di pejabatnya di pusat khidmat DAP Sungai Pelek pada Jumaat lalu, Ahli Majlis Perbandaran Sepang itu dikatakan tidak memberi kerjasama kerana enggan menandatangani notis tangkapan dan masuk ke dalam kenderaan SPRM.

Malah dia turut dikatakan membuat kecoh apabila berpura-pura jatuh ketika menghampiri kenderaan SPRM dan menuduh pegawai SPRM sengaja menolaknya.

Berikutan insiden itu, Chuan How dan pegawai SPRM masing-masing membuat laporan di Balai Polis Sungai Pelek, Sepang. - Utusan Malaysia.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...