Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Tuesday, February 9, 2010

DAP 'duri dalam daging'

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin secara terbuka mengkritik kepemimpinan DAP terutama di Pulau Pinang di bawah pentadbiran Ketua Menterinya, Lim Guan Eng dan mendakwa DAP tidak diperlukan dalam perjuangan pembangkang.

Sambil menyifatkan DAP sebagai 'duri dalam daging' yang sering menimbulkan banyak masalah dalam pembangkang, Zulkifli dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) berkata, kepemimpinan tertinggi pembangkang perlu tegas dalam isu itu."Saya melihat apa yang berlaku di Pulau Pinang ketika ini ialah DAP sudah mula menunjukkan taringnya. Kalau hari ini, kita melihat banyak masalah dalam Pakatan Rakyat, ia adalah disebabkan oleh DAP.

"Sebagai contoh, kejatuhan Perak yang dikuasai pembangkang pada pilihan raya umum lalu, adalah juga disebabkan DAP. Sekarang kita dapat melihat ada wakil rakyat DAP di Selangor secara langsung campur tangan dalam isu pihak berkuasa tempatan selain mencabar Exco Pas untuk meletak jawatannya.

"Kita tengok DAP di Pulau Pinang tidak melakukan apa-apa selain membuat aduan dan asyik menyalahkan kepemimpinan kerajaan yang dulu...itu saja kerja dia (DAP)," katanya dalam rancangan Soal Jawab di stesen televisyen TV3, malam tadi, yang dihoskan Datuk Ahmad A Talib.

Zulkifli turut mendakwa, wujud segelintir pemimpin dalam DAP yang mempunyai agenda sempit atau cauvinis.

"Kalau kita tengok DAP ini, ia adalah parti anak bapa saja yang menguasainya... sebab itu Guan Eng ditolak dari Melaka. Ini hakikat yang tidak boleh kita nafikan," katanya.

Zulkifli berkata, beliau juga menjangkakan krisis kepemimpinan di Pulau Pinang dalam tempoh dua atau tiga minggu lagi akan menjadi kritikal kerana akar umbi khusus daripada PKR sudah mula bersuara secara terbuka menentang kepemimpinan DAP di Pulau Pinang.

"Saya rasa akan ada senario yang kita tidak jangka berlaku di Pulau Pinang dalam tempoh dua atau tiga minggu ini. Saya tidak terkejut jika mereka keluar beramai-ramai. Mereka mungkin bertindak sendirian atau tubuhkan parti sendiri," katanya. - Berita Harian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...