Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Monday, February 8, 2010

Rakyat semakin 'takut' kepada Guan Eng

PULAU PINANG 7 Feb. - Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim digesa mendedahkan kepada umum kenapa beliau menggambarkan Ketua Menteri, Lim Guan Eng sebagai seorang yang berfikiran bahaya.

Sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di negeri ini percaya sebahagian rakyat kini berada dalam 'ketakutan' berikutan kenyataan tersebut.

Pengerusi Penerangan Kelab Sahabat Niaga (Kesan) Pulau Pinang, Syed Idrus Syed Abdul Rahman Al-Habshi berkata, dakwaan tersebut membuatkan rakyat tertanya-tanya kenapa Zahrain menggambarkan Guan Eng sedemikian.

Menurutnya, sebagai rakyat, mereka berhak mengetahui siapa sebenarnya pemimpin tersebut.
''Sekarang kalau kita ke mana-mana termasuk di kedai kopi, pasti akan kedengaran orang ramai bercerita mengenai perkara ini. Mereka takut dan bimbang terhadap orang yang sedang mentadbir negeri ini.

''Apabila Zahrain kata Guan Eng berfikiran bahaya, kita tertanya-tanya beliau berbahaya kepada siapa, berfikiran bahaya bagaimana, itu perlu dijelaskan," katanya yang ditemui Utusan Malaysia di sini hari ini.

Dalam pada itu, katanya, Kesan juga kesal dengan kepimpinan pakatan pembangkang, iaitu DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Pas yang dilihat tidak berlaku adil kepada semua kaum, bukan seperti dijanjikan sebelum ini.

Tambahnya, selepas beberapa isu yang berlaku, rakyat khususnya orang Melayu sudah mula hilang kepercayaan kepada pentadbiran kerajaan negeri.

''Kerajaan negeri pakatan pembangkang langsung tidak berlaku adil, malah mereka ini lebih teruk daripada Barisan Nasional (BN).

"Sudahlah kini berbalah sesama sendiri, nasib rakyat Pulau Pinang pula entah macam mana," ujarnya.

Justeru, beliau bersetuju dengan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa rakyat kini boleh menilai tembelang pakatan pembangkang termasuk sikap Guan Eng yang suka menyalahkan orang lain berhubung krisis di negeri itu.

Syed Idrus berkata, sikap Guan Eng yang terus berdiam diri sehingga hari ini juga secara tidak langsung mengiyakan segala tohmahan yang telah dilemparkan kepada beliau sebelum ini. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...