Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Thursday, October 15, 2009

Berjaya martabatkan Islam

KUALA LUMPUR 14 Okt. - Sepanjang 52 tahun memerintah, UMNO telah berjaya mengangkat martabat Islam dan Melayu sejajar dengan tuntutan agama.

Wakil Pulau Pinang, Siti Faridah Arshad berkata, perkara itu terbukti dengan pelbagai keistimewaan diperolehi kaum Melayu seperti yang termaktub dalam perlembagaan.

Beliau berkata, ia sekali gus menafikan dakwaan pembangkang bahawa UMNO merupakan parti yang tidak Islamik dan tidak berusaha menegakkan syiar Islam.

"Di bawah pemerintahan UMNO, banyak masjid, surau, madrasah serta pusat pengajian Islam bertaraf dunia seperti Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dibina.

"Kemudahan asas rakyat seperti bekalan air, elektrik, pendidikan dan jalan raya semuanya disiapkan. Apa lagi dalam aspek kesihatan di mana kita mampu memberi layanan perubatan paling murah berkos RM1 yang tidak mampu disediakan negara lain," katanya.

Beliau berkata demikian ketika membahaskan usul politik dan sosial pada Persidangan Perwakilan Wanita UMNO di Perhimpunan Agung UMNO 2009 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.

Beliau turut mengambil kesempatan berbahas itu untuk menempelak Pas dengan mendakwa parti itu sebagai pengecut.

"Dulu masa Salman Rushdie dan pelukis dari Belanda menghina Islam, ahli-ahli Pas bangkit mempertahankan Islam.

"Tetapi apabila rakan pakatan pembangkang hina Islam dan kemudiannya dibela 'tok guru', senyaplah mereka seperti tikus. Bukan saja cakap tok guru tak boleh disanggah, malah sahabat beliau pun turut kebal," ujarnya sinis. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...