Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Wednesday, October 14, 2009

Tuntut perubahan sikap - Khairy

KUALA LUMPUR 13 Okt. - Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin hari ini berharap pindaan perlembagaan yang dijadual dibentangkan pada perhimpunan agung khas UMNO Khamis ini turut menuntut perubahan sikap semua para perwakilan khususnya Pemuda.

''Saya istilahkan perhimpunan Pemuda dan perhimpunan agung sebagai satu perhimpunan transformasi di mana perubahan bukan hanya berlaku kepada peraturan dan undang-undang dalam perlembagaan tetapi juga melibatkan kompas politik kita.

''Harapan kita bahawa pindaan ini akan mendorong kepada seluruh keahlian terutama Pemuda UMNO untuk membuat transformasi sikap kita. Transformasi perlembagaan sahaja tidak mengubah segala-galanya dan kita perlu kepada transformasi keahlian itu sendiri,'' katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Exco Pemuda di Menara Dato' Onn di sini.

Khairy berkata, mesyuarat hari ini juga menyentuh mengenai bagaimana Pemuda dapat memainkan peranan mereka dalam menjayakan gagasan 1Malaysia.

''Kita mesti mempunyai pandangan 1Dunia iaitu satu pandangan politik yang lebih terbuka yang boleh diterima oleh seluruh rakyat Malaysia. Kita kena tunjuk kepimpinan Pemuda UMNO dan UMNO bukan hanya untuk orang Melayu sahaja tetapi kepada seluruh rakyat Malaysia,'' katanya.

Diminta mengulas kenyataan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad semalam supaya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Presiden UMNO dan Pengerusi Barisan Nasional (BN) campur tangan dalam pergolakan MCA, Khairy berkata, Pemuda tidak ada halangan sekiranya campur tangan itu dapat menyelesaikan kemelut MCA.

''Pemuda anggap serius apa yang berlaku dalam parti komponen BN. MCA kita harap dapat selesaikan secepat mungkin. Sekiranya menuntut kepada satu kepimpinan, satu nasihat daripada presiden untuk menerokai penyelesaian.

''Kita di Pemuda tidak ada apa-apa halangan dan ia mungkin satu cadangan yang baik kepada pengerusi BN dan bukannya campur tangan tapi menerokai satu jalan penyelesaian bagi MCA. Apa yang berlaku dalam MCA akan memberi kesan kepada BN,'' katanya. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...