Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Monday, October 26, 2009

Kumpulan liberal gunakan Nik Aziz?

KUALA LUMPUR 25 Okt. - Golongan liberal dalam Pas dipercayai mempergunakan Mursyidul Am parti itu, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat supaya diadakan Muktamar Agung Khas (EGM) bertujuan menyingkirkan kepimpinan sedia ada.

Sumber itu memberitahu Utusan Malaysia, kumpulan terbabit mengambil segala kesempatan untuk mengambil alih kepimpinan Pas kerana ia satu-satunya cara merapatkan jalinan kerjasama dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) serta DAP dalam semua perkara.

Menurut sumber itu, di bawah kepimpinan Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Pas tidak berkompromi dalam soal berkaitan Islam serta Melayu dan ia sedikit sebanyak membuatkan dua rakan parti itu merasa kurang senang.

"Sebagai contoh perjalanan hukum jenayah syariah, usaha memantapkan Islam dan semangat Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang mana Pas tidak berkompromi dalam soal-soal ini. Pas mahu ia dikekalkan. Pas juga mahu perkara berkaitan Islam dimantapkan.

"Keadaan itu menyebabkan kepimpinan PKR dan DAP kurang selesa dengan Pas dan Datuk Seri Abdul Hadi. Mereka lebih berminat berurusan dengan pemimpin Pas yang lebih liberal dan terbuka," katanya di sini hari ini.

Nik Abdul Aziz dilaporkan menafikan gesaannya supaya kepimpinan Pas dibersihkan daripada golongan prokerajaan perpaduan melalui proses EGM didalangi pihak yang berkepentingan.

Sambil mempertahankan pendiriannya, Nik Abdul Aziz menegaskan, isu yang tercetus daripada apa dianggapnya sebagai cadangan itu diluahkan dengan ikhlas demi masa depan parti yang dipupuk sekian lama.

Dalam pada itu, sumber itu menambah, jika pengambilalihan kumpulan liberal itu berjaya melalui EGM, PKR dan DAP bukan menjadi rakan pakatan malah kedua-duanya akan berjaya mempengaruhi Pas menjadi parti seperti mereka.

"Hakikatnya, kumpulan liberal dalam Pas ini lebih toleran dalam perkara yang berkaitan Islam berbanding kepimpinan sedia ada. Secara tidak langsung, ia akan memudahkan lagi pemimpin PKR dan DAP berurusan dengan Pas.''

Sementara itu, sumber berkenaan menegaskan, rata-rata ahli Pas di peringkat akar umbi tidak bersetuju Pas mengadakan EGM seperti dicadangkan Nik Abdul Aziz. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...