Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Friday, October 2, 2009

Calon Pas pernah ditolak orang kampung Lenggeng

Oleh Hussain Said
hussain@bharian.com.my

PORT DICKSON: Seramai 13,664 pengundi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang digesa tidak memilih calon Pas, Zulkefly Mohamad Omar, yang sudah ditolak oleh orang kampungnya di Lenggeng, Seremban pada tiga pilihan raya umum sebelum ini.

Ketua Pemuda Umno bahagian Telok Kemang, Mohd Faizal Ramli, menasihat pengundi tidak membuat kesilapan dan menggadaikan masa depan dengan memilih calon luar dari Bagan Pinang yang belum diketahui hati budinya.

"Kita mempunyai calon anak tempatan (Tan Sri Mohd Isa Samad) yang kita tahu hati budi dan berjasa besar kepada penduduk kampungnya sendiri. Mengapa kita perlu memilih calon luar yang belum dikenali?

"Apatah lagi, pengundi di Lenggeng iaitu kampungnya sendiri menolaknya dalam tiga pilihan raya umum sebelum ini," katanya ditemui selepas mesyuarat dengan jentera Pemuda Telok Kemang di Bangunan Umno bahagian, di sini, semalam.

Mohd Faizal yang pernah menjadi wakil rakyat DUN itu sepenggal pada 2004 berkata, majoriti penduduk Bagan Pinang gembira kerana pucuk pimpinan Barisan Nasional (BN) mendengar suara akar umbi apabila menamakan Mohd Isa yang juga Ketua Umno bahagian sebagai calon.

Beliau berkata, tumpuan Umno bahagian ketika ini adalah menggerakkan jentera parti dengan bertemu seramai mungkin pengundi untuk memastikan kerusi tradisi milik BN itu dapat dipertahankan.

"Saya yakin penduduk Bagan Pinang akan menghargai keputusan pucuk pimpinan itu dengan mengundi BN, 11 Oktober nanti. Momentum sekarang menunjukkan sokongan kepada BN semakin bertambah sejak Tan Sri Mohd Isa dinamakan sebagai calon," katanya.

Sementara itu, Zulkefly yang juga Pesuruhjaya Pas Negeri Sembilan, menegaskan beliau tidak ditolak oleh orang kampungnya, cuma tidak mendapat undi secukupnya untuk memenangi kerusi DUN Lenggeng yang ditandingi pada pilihan raya umum 1999, 2004 dan 2008.

"Jika ditolak, saya tidak mendapat satu undi pun tetapi pada 2008, lebih 4,000 mengundi dan saya kalah dengan majoriti kira-kira 1,000 undi. Saya dapati berlaku peningkatan undi setiap kali bertanding sekali gus membuktikan saya kian diterima ramai.

"Jika bercakap soal calon tempatan atau luar, ia tidak relevan lagi kerana dunia kini dikenali sebagai dunia tanpa sempadan. Apa yang penting, sama ada kita berupaya memberi perkhidmatan terbaik kepada rakyat. Saya berjanji jika dipilih, saya akan memberi perkhidmatan terbaik kepada penduduk Bagan Pinang," katanya. - Berita Harian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...