Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Friday, September 11, 2009

Demonstrasi 'Sapu Malaysia' diupah

Oleh Faiza Zainuddin dan S Anand Kumar
bhnews@bharian.com.my

Peniaga bawah jambatan dibayar RM32

KUALA LUMPUR: Kumpulan rakyat Indonesia yang mempersiapkan diri kononnya mahu berperang dengan Malaysia dan melancarkan kempen 'Sapu Malaysia' didakwa didalangi golongan tertentu di republik berkenaan bagi mengeruhkan hubungan dua hala kedua-dua negara.

Kumpulan itu dibayar 100,000 rupiah (RM32) selain bekalan makanan dan minuman yang dibiayai sepenuhnya oleh golongan tertentu untuk membuat demonstrasi.

Pengarah Kajian Sosiologi Indonesia, Khairudin Harahap, mendakwa mereka bukan aktivis atau kumpulan yang pakar dalam bidang seni yang kononnya marah tindakan Malaysia mempromosikan pendet, sebuah tarian tradisi Bali dalam promosi pelancongan.

"Mereka sebenarnya peniaga di bawah jambatan di Jakarta. Seorang rakan dari Jakarta memberitahu saya kelmarin kumpulan itu yang kononnya sukarelawan didalangi pihak tertentu.

"Saya difahamkan kumpulan ini dibayar untuk berbuat demikian semata-mata mahu mendapatkan perhatian Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono untuk tujuan tertentu. Kumpulan terbabit kemungkinan mempunyai agenda tersendiri.

"Hubungan kukuh Malaysia-Indonesia sudah lama terjalin. Saya percaya pasukan keselamatan Indonesia akan mengambil langkah berjaga-jaga berhubung perkara ini," katanya kepada Berita Harian, semalam.

Sementara itu, Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, meminta penuntut Malaysia di Indonesia berwaspada dan mengelak daripada terbabit dalam provokasi.

Beliau berkata, 5,000 pelajar di republik itu juga diminta mengelakkan diri daripada mengunjungi kawasan tertentu seperti Jalan Diponegoro, Jakarta yang boleh mengancam keselamatan mereka.

Di JAKARTA, seorang pembuat dasar kanan Indonesia kelmarin mengkritik cubaan berpuluh-puluh penduduk tempatan mengugut rakyat Malaysia di sepanjang jalan di Jakarta Pusat, awal minggu ini. - Berita Harian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...