Pertubuhan Agenda Social Media 1Malaysia

Monday, September 14, 2009

Perdana Menteri kena serbu di Masjid Al-Khautsar


NAJIB Tun Razak dikerumuni jemaah yang ingin bersalaman dengan beliau selepas menunaikan solat tarawih di Masjid Al-Kauthar, Tawau, semalam. - Utusan/Ghazali Basri

TAWAU 13 Sept. - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, beliau melalui pengalaman yang tidak pernah dialami sejak 30 tahun menyertai politik apabila diserbu rakyat selepas menunaikan solat tarawih di Masjid Al-Khautsar, di sini malam ini.

Perdana Menteri berkata, walaupun keadaan kelam-kabut dan tidak terkawal tetapi beliau percaya ia terjadi kerana keinginan yang tinggi rakyat untuk bertemu pemimpin.

"Saya tengok Datuk Seri Mohd. Shafie di depan cuba mahu kawal tetapi tidak berjaya. Saya kira semua ini tanda rakyat Sabah khususnya di kawasan ini merupakan penyokong setia kerajaan.

"Oleh itu saya minta tolonglah jaga rakyat yang setia kepada kita ini. Mereka ini tidak meminta banyak. Mereka hanya minta perhatian anda, masa dan budi bahasa. Itu sahaja yang mereka minta.

"Saya percaya sebagai balasan mereka akan terus setia bersama kita," katanya ketika berucap pada majlis moreh sempena lawatan sehari ke Sabah, di sini hari ini.

Hadir sama Ketua Menteri, Datuk Seri Musa Aman dan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal, pemimpin-pemimpin Kabinet negeri dan UMNO.

Najib berkata, beliau percaya rakyat di kawasan ini masih memerlukan sokongan kerajaan dalam menyediakan prasarana yang baik seperti kemudahan Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT), sekolah serta peluang pekerjaan.

"Insya-Allah, kita akan sediakan peruntukan yang sesuai dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10)," katanya.

Perdana Menteri juga memberitahu, kerajaan sedia menjadikan Felda Sahabat yang terletak kira-kira 100 kilometer dari Lahad Datu sebagai lokasi baru loji janakuasa arang batu di negeri ini.

Menurut beliau, loji janakuasa arang batu yang sebelum ini dicadangkan dibina di Lahad Datu dan Sandakan perlu dibina segera bagi mengatasi masalah kekurangan bekalan elektrik khususnya di pantai timur Sabah.

"Apabila hendak buat janakuasa arang batu semua tidak hendak. Sandakan tidak mahu. Lahad Datu tolak. Jika semua tolak, kita buat di Felda Sahabat.

"Kalau kita tidak buat loji janakuasa, orang Sabah khususnya di pantai timur akan sentiasa terputus bekalan elektrik," katanya.

Loji janakuasa arang batu yang boleh menghasilkan tenaga elektrik sehingga 300 megawatt pada asalnya dicadangkan dibina di Silam, dekat Lahat Datu tetapi ditolak kerajaan negeri selepas mendapat bantahan penduduk tempatan.

Ia kemudian dipindahkan ke Sandakan tetapi turut ditolak penduduk tempatan yang kemudiannya menggesa kerajaan supaya tampil dengan loji janakuasa menggunakan teknologi mesra alam.

Perdana Menteri berkata, kerajaan serius untuk menyelesaikan masalah kekurangan bekalan elektrik di negeri ini dan akan melakukan pelbagai langkah jangka pendek dan panjang dalam menyelesaikan isu itu.

Menurutnya, rakyat tidak perlu bimbang kerana kerajaan Barisan Nasional (BN) sentiasa mengotakan janji tidak seperti kerajaan pembangkang.

Mengambil contoh isu Kampung Buah Pala di Pulau Pinang, Najib berkata, kerajaan pembangkang telah berjanji bahawa penduduk boleh kekal tinggal di situ, tetapi apabila pemaju menuntut tanah berkenaan, kerajaan yang dikuasai pakatan pembangkang tidak menunaikannya.

"Pemimpin utama mereka semua tidak datang, takut bertemu rakyat. Apa yang dilakukan hanyalah menghantar wakil-wakil mereka sahaja," katanya. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...